Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei, a declarat joi că sunt în curs de investigaţie peste 21.000 de crime de război comise de către invadatorii ruşi, transmite NEXTA, pe Twitter.
Procuratura precizează că sunt raportate câte 200-300 de crime de război zilnic. Multe procese vor avea loc în absenţa inculpaţilor, mai spune Venediktova. În luna mai, Venediktova spunea că au fost identificați aproximativ 600 de suspecți.
Volodimir Zelenski afirmă că în sfârșit simte că armele primite de la parteneri au început să aibă o eficiență foarte bună și că „toți criminalii, torționarii și violatorii ruși vor fi trași la răspundere”.
Încă de la începutul invaziei în Ucraina, pe 24 februarie, ruşii au bombardat zonele rezidenţiale şi au torturat, violat şi ucis civili, printre care şi mulţi copii. Doar în Bucha au fost descoperite numeroase gropi comune, dar şi trupuri neînsufleţite cu urme vizibile de tortură.
Ucraina l-a trecut pe lista persoanelor date în urmărire internațională pe un militar bielorus pe care îl acuză de uciderea unor civili în Bucha, locul unora dintre cele mai grave atrocități comise de forțele armate ruse.
Potrivit parchetului din regiunea Kiev, Serghei Kolotsei, despre care se crede că este comandantul unei unități Gărzii Naționale a Rusiei (Rosgvardia) din regiunea Ulianovsk, a torturat și apoi ucis patru persoane pe strada Yablonska din Bucha.
Militarul bielorus este suspectat de asemenea de torturarea unei alte persoane și de implicare în jafurile comise de forțele armate ale Rusiei în Ucraina. Magistrații ucraineni afirmă că acesta a trimis articolele furate printr-unul dintre oficiile poștale din Belarus.
Rechizitoriul întocmit de procurorii de la Kiev se bazează pe mărturiile martorilor și rezultatele mai multor examinări, inclusiv a portretului militarului. Serghei Kolotsei este suspectat de rele tratamente aduse civililor și alte încălcări ale legilor și obiceiurilor războiului, inclusiv omor premeditat.
Totuşi, Rusia continuă să nege că soldaţii ar fi comis crime de război.