Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, în cadrul şedinţei de plen a CSM, că mai mulţi procurori anticorupţie s-au înscris în audienţă pentru a depune plângeri împotriva cercetării lor cu testul poligraf.
„Dintre colegii noștri, o parte s-au înscris în audiență, au venit la Parchetul General cu aproximativ aceeași problemă, să depună plângere împotriva actelor de urmărire penală, respectiv că s-au făcut aceste acte de urmărire penală, testul poligraf și așa mai departe. Am înregistrat această lucrare„, a declarat Augustin Lazăr, în cadrul ședinței de plen a CSM, în contextul unei eventuale audieri a procurorilor DNA Doru Țuluș, Mihaiela Moraru Iorga și Nicolae Marin.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, marţi dimineaţă, că nu este un conflict în interiorul DNA, ci în jurul instituţiei, precizând că nu înseamnă tensiuni comiterea unei fapte în DNA, ci că făptaşul „va fi găsit”. Reacţia, după ce Inspecţia Judiciară face verificări la DNA.
„Nu mă tem de nimic. Ministerul Public e o instituţie puternică. Sugeraţi dumneavoastră că există scandal în DNA. Scandal există în jurul DNA. Există un bruiaj, un zgomot mediatic deosebit de interesat, care ar vrea să găsească vulnerabilităţile unei instituţii de elită a Ministerului Public, vulnerabilităţi şi posibilele radicalizări ale unor persoane, care, sigur, ar putea avea anumite frustrari acumulate. Dar vă asigur că DNA e o instituţie de elită, în care UE a investit bani mulţi. DNA îşi va clarifica în zilele următoare toate problemele pe care le are. Evident, scandalul avantajează pe cei care doresc oprirea luptei anticorupţie. Faptul ca cineva comite o faptă în DNA nu înseamnă tensiuni, ci că acel cineva va fi găsit”, a declarat la CSM procurorul general al României.
Declaraţiile procurorului general se referă la verificările demarate de Inspecţia Judiciară la DNA şi Parchetul General, dar şi la scandalul izbucnit la DNA. Trei procurori au sesizat Inspecţia Judiciară referitor la exercitarea cu rea credinţă a atribuţiilor, ca urmare a anchetei în dosarul privind înregistrarea unei şedinţe a DNA şi apariţia în spaţiul public. Procurorii susţin că li s-a solicitat efectuarea testului cu detectorul de minciuni. Pentru doi dintre magistraţi, Mihaela Iorga şi Doru Ţuluş, Laura Codruţa Kovesi a cerut revocarea, solicitarea urmând să se discute marţi.
Întrebat despre relevanţa probei cu detectorul de minciuni, Augustin Lazăr a spus : „Nu reprezintă o regină a probaţiunii, dar poate să-l ajute pe cel care face verificări să determine, dintr-un cerc mai larg de suspecţi, unde ar trebui să meargă investigaţia”.
În ceea ce priveşte verificările demarate la solicitarea MInistrului Justiţiei, preşedintele CSM consideră că acestea sunt oportune.
„Demersul este unul corect, legal, oportun, periodic. Nu ştiu considerentul pentru care a ales acest moment”, a spus Mariana Ghena.