Procurorul general, către Toader: Nu există dispoziţii legale care să permită transmiterea dosarelor către comisia parlamentară

Procurorul general Augustin Lazăr spune că i-a explicat telefonic ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, că nu poate trimite o copie a dosarului privind alegerile din 2009 la comisia parlamentară deoarece "nu există dispoziţii legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituţie extrajudiciară”.
Filip Stan
16 aug. 2017, 15:59
Procurorul general, către Toader: Nu există dispoziţii legale care să permită transmiterea dosarelor către comisia parlamentară

„Hotărârea de a nu da curs solicitării Comisiei este expresia unui proces decizional bine fundamentat, riguros şi etapizat, având la bază studiile realizate la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi nicidecum o decizie arbitrară”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Public şi în care procurorul general Augustin Lazăr face precizări legate de declaraţiile ministrului Tudorel Toader.

În plus, Lazăr explică de ce s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să dea o soluţie în această chestiune şi arată că problema priveşte întregul sistem judiciar.

Citeşte şi: Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la procurorul general Augustin Lazăr UPDATE

„Cu referire la solicitarea adresată Consiliului Superior al Magistraturii de către  procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aceasta a fost justificată, între altele, de caracterul fără precedent al solicitării Comisiei, cu posibil impact şi consecinţe asupra întregului sistem judiciar. Se ridică astfel o chestiune de drept care interesează nu doar Ministerul Public, ci sistemul judiciar în ansamblu, anume problema condiţiilor în care un dosar judiciar poate fi pus la dispoziţia altor autorităţi sau instituţii, în afară celor cu atribuţii privind soluţionarea ori verificarea lui. Astfel, problema cu care se confruntă în acest moment PICCJ poate interesa, pe viitor, şi alte parchete, dar, în egală măsură, şi instanţele. De aceea, rezolvarea ei trebuie să fie unitară, atât în privinţa dosarelor de urmărire penală şi a lucrărilor aflate la parchete, cât şi în privinţa dosarelor aflate la instanţe, atât în privinţa dosarelor în curs de soluţionare, cât şi în privinţa dosarelor soluţionate şi indiferent de modul în care au fost soluţionate”, mai precizează Augustin Lazăr.

În acelaşi timp, procurorul general aşteaptă ca în prima şedinţă a CSM să se discute această problemă, răspunsul primit iniţial din partea Consiliului fiind unul „adminstrativ”.

„Având în vedere calitatea Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenţei justiţiei, necesitatea pronunţării acestei instituţii într-o asemenea chestiune apare că un demers firesc. De altfel, aşa cum a declarat public preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, răspunsul transmis PICCJ a fost unul administrativ, fiind de aşteptat ca Plenul Consiliului să se pronunţe într-o proximă şedinţă”, adaugă sursa citată.

Ministerul Justiţiei arată, într-un comunicat de presă, că miercuri a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la refuzul lui Augustin Lazăr de a pune la dispoziţia Comisiei speciale de anchetă o copie a dosarului nr. 213/P/2017, înregistrat pe rolul Parchetului instanţei supreme, precum şi „declaraţiile persoanelor audiate, necesare aflării adevărului în cauza ce formează obiectul activităţii Comisiei speciale de anchetă pentru efectuarea unor verificări prealabile în legătură cu răspunderea disciplinară”.

Ministerul mai consideră că Inspecţia Judiciară are competenţa de a face verificările prealabile asupra modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurorul general al Romaniei.

„Sesizarea este întemeiată pe faptul că acest refuz al domnului Augustin Lazăr, în exercitarea funcţiei de Procuror General al României, nu este în acord cu principiul cooperării loiale dintre instituţii, principiul loialităţii faţă de Constituţie, prevederile Constituţiei României: art. 1 alin. (5), art. 61 alin. (1), art. 54 alin. (2) şi art. 131 alin (1) aşa cum au fost interpretate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale. Conform art. 45 alin. (1) raportat la art. 44 alin. (4) din Legea nr. 317/2004, Ministrul Justiţiei este titularul acţiunii disciplinare, iar Inspecţia Judiciară are competenţa de a realiza verificările prealabile asupra modului de îndeplinire a atribuţiunilor de serviciu de către Procurorul General al României”, mai arată sursa citată.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, miercuri, că nu consideră că era cazul ca procurorul general Augustin Lazăr să se adreseze CSM pentru a află dacă trebuie sau nu să transmită documente comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 şi că va discuta cu acesta, iar în funcţie de răspunsurile pe care le va primi, va sesiza Inspecţia Judiciară.

„Am convingerea că procurul general îşi cunoaşte atribuţiile de serviciu. Am convingerea că îşi cunoaşte modul de exercitare a respectivelor atribuţiuni şi nu cred că este cazul să întrebe CSM dacă trebuie sau nu trebuie să dea respectivele documente la Parlament. Acesta este motivul pentru care, în ordine, am întâlnire cu liderii de sindicat de la penitenciare, după care voi vorbi cu dânsul, voi vedea ce răspunsuri furnizează şi apoi voi sesiza Inspecţia Judiciară”, preciza ministrul Justiţiei, adăugând că va discuta cu acesta dacă îl va găsi.

El a spus că Inspecţia Judiciară va analiza conduita pozitiva sau negativă a procurorului general în ceea ce priveşte reţinerea de a trimite documente comisiei de anchetă

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 i-a solicitat procurorului general Augustin Lazăr dosarul clasat privind scrutinul, acesta solicitând CSM să precizeze dacă poate fi transmisă comisiei o copie şi să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale privind un posibil conflict juridic între Parlament şi autoritatea judecătorească.

În 7 august, Consiliul Superior al Magistraturii i-a transmis procurorului general Augustin Lazăr că nu este de competenţa CSM să stabilească dacă pot fi trimise sau nu Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 documentele solicitate de comisie şi pe care Ministerul Public a refuzat să le transmită. De asemenea, CSM a stabilit că în acest caz nu se impune să sesizeze Curtea Constituţională.

Parchetul ICCJ a anunţat că a luat act de această decizie, precizând că „solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009  – aflată în faza de analiză şi de clarificare a unor probleme de drept – are în vedere o cauză în care s-a pronunţat  o soluţie de clasare ce vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale”.

În 10 august, preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea, a declarat că membrii comisiei îi vor transmite o nouă solicitare procurorului general, Augustin Lazăr, în care îi cer dosarul clasat privind scrutinul, urmând să îi ceară şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să-şi exercite atribuţiile şi să verifice sarcinile de serviciu ale lui Lazăr.

O zi mai târziu, Comisia de anchetă privind prezidenţialele din 2009 a trimis Ministerului Justiţiei o scrisoare în cere îi cere lui Tudorel Toader să sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la atitudinea procurorului general, Augustin Lazăr, faţă de lucrările comisiei şi să facă o evaluare a modului în care el şi-a îndeplinit atribuţiile.

DailyBusiness
Lidia Fecioru, remediul natural pentru a preveni răcelile și probleme digestive. Nu mai arunca cojile de la portocale și mandarine
Spynews
El este Sergiu, tânărul de 23 de ani care a murit în accidentul tragic din Alba. Șoferul ar fi presimțit că își pierde viața | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Marin a spus adevărul despre intervențiile estetice: „Este un subiect tabu!”
Fanatik.ro
Cum să adormi repede și să ai un somn odihnitor. Ce este musai să ai în dormitor
Capital.ro
Victorie imensă pentru Călin Georgescu. A venit verdictul astăzi, 27 ianuarie
Playtech.ro
Peștele considerat cel mai toxic din lume, consumat și de români: Bogat în Omega-3 și alți nutrienți, dar o problemă numită...
DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Adevarul
Istoria clanului Remmo, cea mai temută organizație criminală din Germania. Legătura cu furtul tezaurului dacic din Olanda
wowbiz.ro
Violeta Bănică, declarație ȘOC despre mama sa, în direct: „În ultimul timp e foarte obraznică. Te rog frumos să te oprești”
Spynews
Dana Roba, declarații șocante despre fetițele ei, „Nu voi accepta niciodată să-l viziteze pe tatăl lor, care a vrut să mă omoare!”
Spynews
De ce nu o acceptă Narcisa pe noua iubită a lui Alberto Guță! Ar fi intrat în datorii pentru el: ”Am cheltuit tot”
Evz.ro
Alertă! Coca-Cola dispare din magazine. Conține un produs periculos
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Laura Vicol, adevărul despre idila cu Leo de la Strehaia! Avocata a dat cărțile pe față: „Ne iubim”
Cancan.ro
Ce umilințe a trăit Alina Sorescu alături de Alexandru Ciucu! Ce îi făcea: „Șantaj emoțional, dispreț față de…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Toată țara îl plânge. Nu va fi uitat niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Alin Stratan, găsit mort! Șocanta descoperire a paralizat România
substantial.ro
Crin Antonescu atrage atenția asupra impactului furtului artefactelor asupra extremismului
MediaFlux
Horoscopul lunii Februarie 2025. Zodiile cărora le surâde, din plin, norocul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid