„Dacă nu vom fi în situaţia unui act unilateral de voinţă din partea doamnei Bica, mă refer la demisie, voi analiza şi voi solicita revocarea sa din funcţie„, a declarat, vineri dimineaţă, Tiberiu Niţu. Procurorul general a relatat că a fost informat joi seară de către Laura Codruţa Kövesi, procurorul-şef al DNA, despre reţinerea Alinei Bica. De asemenea, Kövesi l-a informat şi pe ministrul de Justiţie, Robert Cazanciuc.
Tiberiu Niţu a afirmat că va gestiona afacerile curente ale DIICOT, în locul Alinei Bica, împreună cu procurorul-şef adjunct al acestei instituţii, Elena-Giorgiana Hosu. „Conducerea DIICOT va fi asigurată de către doamna procuror-şef adjunct împreună cu mine pentru că procurorul general conduce DIICOT şi DNA prin intermediul procurorilor-şefi„, a declarat Niţu.
El a ţinut să precizeze că reţinerea Alinei Bica nu afectează profesionalismul procurorilor ce combat criminalitatea organizată. „DIICOT este o instituţie construită cu oameni oneşti, cu profesionişti, cu procurori care ştiu să-şi facă treaba. Calitatea activităţii este apreciată foarte mult pe plan internaţional, iar colaborarea cu instituţiile specializate în combaterea crimei organizate din exterior este foarte importantă”, a spus Niţu.
Alina Bica, procurorul şef al DIICTOT, a fost reţinută pentru 24 de ore de procurorii DNA, fiind acuzată de abuz în serviciu. Bica este urmărită penal într-un dosar de retrocedări ilegale, potrivit unui comunicat DNA. Şefa DIICOT a fost suspendată din magistratură.
Alina Bica este urmărită penal într-un dosar privind fapte de corupţie în legătură cu favorizarea omului de afaceri Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş, în primirea unor despăgubiri. Bica a fost reţinută pentru 24 de ore. Aceasta va fi prezentată la instanţa supremă pentru luarea măsurii de arestare preventivă.
Alina Bica a făcut parte dintr-o comisie din ANRP, care a aprobat, în 2011, despăgubirea lui Gheorghe Stelian cu aproape 90 de milioane de euro pentru un teren din Capitală care a fost supraevaluat. Din comisie au făcut parte, actuala şefă a DIICOT Alina Bica, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, şi Lăcrămioara Alexandru.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpatei BICA ALINA MIHAELA, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, se precizează într-un comunicat DNA.
De asemenea, DNA a precizat că Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, sunt urmăriţi penal şi au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Aceştia sunt acuzaţi de infracţiunea de abuz în serviciu.
„La data de 15.10.2014 Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.
Concret, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făceau parte suspecta Bica Alina Mihaela și inculpații Alexandru Lăcrămioara și Bogdan Dragoş-George, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.
Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).
Aceștia au fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.
După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la FONDUL PROPRIETATEA, listat la bursă din data 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).
Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase”, se precizează în comunicatul DNA.
Alina Bica a fost numită la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în mai 2013, prin decret prezidenţial, la propunerea ministrului interimar de atunci al Justiţiei, premierul Victor Ponta. Este procuror din 1996, când a intrat în magistratură la Parchetul Sfântu Gheorghe. În 2003 avansează la Parchetul instanţei supreme, la Serviciul de Combatere a Marii Criminalităţi Economice, devenit ulterior DIICOT. Între 2009 şi 2012 a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, fiind parte a comisiilor care au lucrat la noile coduri penale.