Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual, în cazul autodenunţului lui Sebastian Ghiţă privind teza de doctorat a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
„În acest dosar, se efectuează acte de urmărire penală pentru instigare la fals intelectual, s-a început urmărirea penală în rem pentru acesta fapta. Se administrează probe, sunt audiate diverse persoane, nu putem intră în toate detaliile. Într-o perioada rezonabilă, va fi soluţionată această cauza. Nu vreau să anticipez, nu vreau să exercit imixtiuni într-o cauza care este sensibilă, în atenţia opiniei publice şi am convingerea că va fi o anchetă efectivă, că lucrurile vor fi foarte clare”, a spus Augustin Lazăr, după şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii.
În autodenunţul înregistrat în 27 septembrie la Parchetul instanţei supreme, deputatul Sebastian Ghiţă a arătat că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport al Consiliului Naţional de Etică care să arate că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi nu este un plagiat, raport care a fost ”scris în Guvernul României”.
„Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României”, a spus Sebastian Ghiţă.
Deputatul a mai susţinut că actualul procuror-şef al DNA a ştiut, la vremea respectivă, de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat.
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că nu a plagiat în teza de doctorat şi că lucrarea îi aparţine în totalitate, precizând că procurorii au obligaţia de a verifica autodenunţul lui Sebastian Ghiţă.
Preşedintele Klaus Iohannis a spus, în 5 octombrie, că Parchetul instanţei supreme trebuie să rezolve „foarte repede” dosarul privind acuzaţiile de plagiat care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi, el precizând că l-a rugat pe procurorul general ca „în timpul atribuţiilor să se ocupe ca aceste cercetări să fie făcute cu celeritate”.
După declaraţia preşedintelui, oficialii PICCJ au declarat, pentru News.ro, că discuţia dintre preşedintele Klaus Iohannis şi procurorul general al României, Augustin Lazăr a avut loc într-un cadru general şi a fost despre obiectivele şi resursele parchetului pentru găsirea unui echilibru astfel încât să fie soluţionate cu celeritate dosarele intens mediatizate.