Procurorul general, după decizia ICCJ privind șoferii drogați: Trebuie schimbată legea / Vrem să evităm cazuri absolut dramatice cum a fost ”2 Mai”

Procurorul general al României, Alex Florența, a comentat decizia instanței supreme privind șoferii drogați, subliniind că este nevoie de o schimbare urgentă a legii, astfel încât ” să evităm cazuri absolut dramatice cum a fost '2 Mai' ”.
Irina Dumitrescu
29 ian. 2025, 15:22
Procurorul general, după decizia ICCJ privind șoferii drogați: Trebuie schimbată legea / Vrem să evităm cazuri absolut dramatice cum a fost ”2 Mai”

Alex Florența este de părere, în contextul deciziei privind șoferii drogați pe care a luat-o Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), că este nevoie de o schimbare urgentă a legii.

Procurorul general propune o modificare în articolul 336 din Codul Penal, mai precis înlocuirea sintagmei ”persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive” cu ”persoană depistată cu substanțe psihoactive în sânge”. Astfel, argumentează Alex Florența, la momentul depistării în sânge a unei substanțe psihoactive, se va putea considera că este vorba despre o infracțiune, fără a mai exista dezbateri suplimentare legate de concentrație și de influențarea aptitudinii de a șofa.

”Sub avalanşa unor astfel de solicitări de expertize, e posibil ca o expertiză de acest tip să dureze între unul şi doi ani de zile. În acest interval de timp, acel şofer care a fost depistat, i s-au stabilit pe baza unor probe legale în sânge o anumită concentraţie a acestor substanţe psihoactive, va trebui lăsat în continuare să conducă până când o astfel de expertiză va fi făcută şi va atesta că, da, a avut sau nu aptitudinea de a-i afecta abilităţile de şofer şi, implicit, reprezintă infracţiune.

(legea – n.r.) Ar trebui să fie în sensul depistării în sânge a unor substanţe psihoactive ca şi formulă a textului de lege, lucru care ar permite ca la momentul în care se face acea analiză toxicologică şi substanţa psihoactivă este depistată în sânge, respectiva conduită să reprezinte infracţiune, fără a mai exista aceste dezbateri suplimentare legate dacă concentraţia de substanţă din sânge mai are sau nu şi aptitudinea de a influenţa condusul”, a declarat, pentru g4media, procurorul general.

Citește și Se taie toate sporurile şi bonusurile bugetarilor. Mircea Fechet: „Eu cred că bucătarul se poate descurca foarte bine şi fără spor de stres”

În același context, Alex Florența a subliniat că o astfel de modificare legislativă este necesară pentru a avea ” mai multă siguranţă pe străzi ” și pentru a evita ” cazuri absolut dramatice cum a fost ‘2 Mai’ ”.

”Vrem să avem mai multă siguranţă pe străzi, vrem să evităm cazuri absolut dramatice cum a fost cazul 2 Mai, atunci cu certitudine avem nevoie de o astfel de legiferare”, a spus procurorul general.

Ce prevede legea, în prezent, cu privire la șoferii drogați

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit că, pentru incriminarea șoferilor care conduc sub influența substanțelor psihoactive, nu este suficientă detectarea acestor substanțe în probele biologice. Decizia introduce un prag clar: trebuie dovedit că prezența substanței a afectat capacitatea de a conduce.

Potrivit articolului 336 din Codul Penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana aflată sub influența unor substanțe psihoactive care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

Citește și Virgil Măgureanu, fost director al SRI, urmărit penal în Dosarul Mineriadei pentru infracţiuni contra umanităţii

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Cât mai poți să conduci după ce ți-au suspendat permisul de conducere. Detaliul tehnic care...
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Desert în cinci minute. Trei variante pentru zilele aglomerate
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)