Bogdan Licu a artătat că dosarul Vişinescu este o premieră în practica judiciară şi a subliniat meritele procurorilor şi ale tuturor instituţiilor implicate în acest caz.
„În mod evident, cazul Vișinescu este ceea ce am putea numi un deschizător de drumuri pentru practica judiciară. Dincolo de aspectele strict juridice, doresc să remarc și că dezlegarea pe care a dat-o astăzi instanța acestui dosar înseamnă nu numai stabilirea unui adevăr juridic, ci și stabilirea unui adevăr istoric, demers care a fost posibil prin munca și eforturile mai multor instituții. În acest sens, doresc să remarc profesionalismul dovedit de procurorul de caz, Denisa Istodor. În egală măsură, doresc să mulțumesc Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, instituție care a formulat sesizarea și care a depus un efort considerabil în strângerea de dovezi, dar și instanțelor de judecată care au soluționat cu celeritate acest dosar”, a spus Bogdan Licu, la sediul Parchetului General.
Procurorul general interimar a remarcat și implicarea altor instituții în rezolvarea dosarului – Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IGPR.
De asemenea, Bogdan Licu a subliniat că procurorii de la Parchetul General au reușit în mai puțin de un an de la sesizare să trimită cazul lui Vișinescu în instanță, iar decizia de condamnare definitivă dată miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție reprezintă o confirmare a muncii procurorilor, într-un dosar considerat o premieră în practica judiciară.
Alexandru Vișinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost condamnat definitiv, miercuri, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 20 de ani de închisoare pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților politici.
Judecătorii au dispus degradarea militară a lui Alexandru Vișinescu, acesta având de plătit, în solidar cu Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul de Interne și ANP, despăgubiri de 300.000 euro către trei părți civile, urmași ai deținuților închiși la Râmnicu Sărat: Nicoleta Eremia – 50.000 euro, Elena Iacob – 100.000 euro și Anca Cernea – 150.000 euro.
În dosarul instrumentat de procurorii de la Parchetul General se arată că, în perioada 1956-1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentate de deținuții politici încarcerați, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic.
Astfel, deținuții erau supuși unor condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente și fără să li se acorde îngrijiri sau asistență medicală adecvate.