„Încercăm să funcţionăm în parametrii optimi, fără întreruperi în activitatea de urmărire penală. În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă, pe noi procurorii ne bucură. Pentru prima dată, parchetele obişnuite vor avea ofiţeri de poliţie judiciară. Evident că cei 40 de poliţişti judiciarişti nu sunt suficienţi, însă este un început şi împreună cu Ministerul de Interne am identificat soluţii în care să putem funcţiona în parametrii normali, urmând să facem analize periodice asupra impactului decizie CCR asupra activităţii noastre”, a precizat Bogdan Licu la prezentarea bilanţului Parchetului General.
El a explicat că, în dosarele lucrate de procurori împreună cu SRI, nu se opreşte nicio interceptare.
„Din momentul în care se va publica decizia CCR în Monitorul Oficial, vor fi întrerupte mandatele de interceptare aflate în derulare cu SRI şi acestea vor continua prin Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române”, a adăugat Bogdan Licu.
Citeşte şi: Kovesi: Toate resursele de la Serviciul Tehnic vor lucra pentru implementarea deciziei CCR şi OUG
Licu a precizat că procurorii de caz, care au în lucru dosare cu interceptări, vor dispune prin ordonanţe întreruperea interceptărilor realizate cu SRI şi continuarea lor cu DOS din cadrul IGPR. De altfel, şi înainte de decizia CCR, procurorii lucrau cu DOS în anumite dosare.
În opinia sa, pentru parchetele din ţară cea mai mare problemă nu sunt interceptările, ci instalarea de tehnică ambientală, activităţi de filaj, transcrierea convorbirilor atunci când se utilizează limbi străine sau captarea datelor de pe internet.
„Cu siguranţă vom avea de suferit, nu ne ascundem după deget că totul va merge ca înainte. Sperăm să fie turbulenţe cât mai mici în activitatea noastră”, a subliniat Bogdan Licu.