Procurorul General: „Revocarea procurorilor cu funcţii de conducere a parchetelor nu e conformă legilor de organizare judiciară”

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, afirmă că hotărârea CEDO în cazul Laurei Codruţa Kovesi confirmă că procedura ad-hoc de revocare iniţiată împotriva procurorilor cu funcţii de conducere nu este conformă legilor de organizare judiciară, "iar prin modul de desfăşurare aceasta este de natură să aducă atingere statutului de independenţă".
Romania TV
05 mai 2020, 15:58
Procurorul General:

„Hotărârea CEDO confirmă luările de poziţie anterioare exprimate la nivelul Ministerului Public în sensul că procedura ad-hoc de revocare iniţiată împotriva procurorilor care îndeplinesc funcţii de conducere la vârful ierarhiei parchetelor nu este conformă legilor de organizare judiciară, iar prin modul de desfăşurare aceasta este de natură să aducă atingere statutului de independenţă, precum şi garanţiilor fundamentale, în principal dreptului la apărare”, a transmis procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după pronunţarea de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a Hotărârii în cauza Kovesi vs. România, notează News.ro.

Conform sursei citate, hotărârea CEDO reafirmă dreptul procurorilor „de a-şi exprima în mod liber opinia în contextul dezbaterilor publice care trebuie să caracterizeze într-un stat de drept procesul de adoptare ori de modificare a cadrului normativ care le reglementează statutul, precum şi a celui de amendare a legislaţiei penale”

„Astfel de luări de poziţie publice nu pot, sub nicio formă, constitui pretext pentru iniţierea unor proceduri ce urmăresc revocarea din funcţie”, a afirmat Scutea.

Totodată, procurorul general consideră că hotărârea CEDO creează premisele regândirii procedurilor de revocare din funcţie a procurorilor, în lumina recomandărilor formulate de organismele europene cu expertiză, prin întărirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii ca garant al independenţei justiţiei şi for reprezentativ pentru sistemul judiciar.

„Numai dialogul în cadrul interinstituţional poate conduce la generarea mecanismelor legale unanim acceptate prin care să se asigure că membrii autorităţii judecătoreşti se bucură de protecţie împotriva arbitrariului, iar exerciţiul acestui drept este efectiv. Întărind considerentele reţinute de CEDO, absenţa controlului judiciar asupra deciziei politice de revocare din funcţie nu este în interesul funcţionării statului în general, în context constituţional, şi nici în beneficiul cetăţenilor. Asumarea şi exercitarea cu bună-credinţă şi în condiţii de loialitate, în spiritul Constituţiei, a atribuţiilor conferite de lege trebuie să caracterizeze climatul public, iar celelalte puteri ale statului trebuie să acţioneze în vederea apărării independenţei justiţiei”, a mai afirmat Gabriela Scutea.

Procurorul general al PÎCCJ a arătat că susţine independenţa justiţiei, ca principiu constituţional, şi îşi reafirmă deschiderea spre dialog constructiv pentru identificarea soluţiilor legislative care să întărească acest principiu.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.

Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a declarat despre decizia CEDO în cazul revocării fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi, că decizia CCR a făcut ca preşedintele Iohannis să semneze actul de demitere, nu faptul că el, ca ministru, a propus acest lucru.

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a transmis, marţi, că decizia CEDO în cazul Laurei codruţa Kovesi „este dovada compromiterii actualei Curţi Constituţionale de către PSD”. Orban consideră că CCR „s-a compromis prin propriile decizii care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, iar modul de acţiune şi constituire a Curţii ar trebui regândite.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, tot marţi, că CCR are obligaţia de a revizui de îndată nu doar decizia în cazul Kovesi, ca urmare a hotărârii CEDO, afirmând că CCR a decis revocarea din funcţie a lui Kovesi la propunerea unui ministru al Justiţiei de tristă amintire. Preşedintele a apreciat că este necesară o reformă la nivelul CCR şi a lansat un nou atac la adresa PSD, afirmând că este evident că Parlamentul actual, în această configuraţie politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea Laurei Codruţa Kovesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetăţenilor.

Citeşte şi: Decizia CEDO în cazul Kovesi e una „istorică”. Magistraţii vor ca toţi cei responsabili de condamnarea dură să se retragă din funcţii

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Care este, de fapt, temperatura ideală în casă pentru a ne menține sănătoși. Mulți români fac o greșeală uriașă
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cum a izbucnit cel mai scurt război din istorie. Conflictul sângeros a durat numai 38 de minute
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriză colosală la ora 9:00. Cele 2 județe care s-au mobilizat masiv duminică dimineața, la urne
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Putin interzice adopția de copii ruși în țări unde tranziția de gen este legală
MediaFlux
LOVITURĂ PENTRU ROMÂNI! FACTURILE LA ENERGIE EXPLODEAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy