Chavarry a anunţat luni pe Twitter că va demisiona în semn de susţinere pentru „autonomia ministerului public şi pentru a preveni ca autonomia altor entităţi să fie de asemenea încălcată”.
Procurorul a subliniat că este un „democrat cu un parcurs curat şi impecabil în realizarea justiţiei”, dar a decis să demisioneze pentru că a constatat că a devenit un „pretext pentru continuarea actelor ilegale împotriva instituţiei” pe care o reprezintă.
Pedro Chavarry este bănuit că a încercat să împiedice ancheta cu privire la legăturile dintre compania braziliană de construcţii Odebrecht şi mai mulţi politicieni de top din Peru, între care fostul preşedinte Alan Garcia şi lidera opoziţiei Keiko Fujimori. Procurorul general a demis chiar înainte de Anul nou doi importanţi procurori implicaţi în această investigaţie, demitere care a generat proteste de stradă şi l-a determinat pe preşedintele peruan Martin Vizcarra să încerce să-l destituie pe Chavarry, ceea ce l-a făcut pe acesta din urmă să revină asupra deciziei de a-i demite pe cei doi, două zile mai târziu.
Odebrecht a recunoscut că a dat mită în valoare de aproape 800 de milioane de dolari în 12 ţări, dintre care 10 din America latină. Între politicienii peruani suspectaţi că au luat mită se numără foştii şefi de stat Alejandro Toledo (2001-2006), Ollanta Humala (2011-2016) şi Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018). Scandalurile de corupţie au afectat şi justiţia, mai mulţi judecători fiind acuzaţi că au fost plătiţi pentru a emite sentinţe mai blânde împotriva unor infractori.