Ascunsă privirilor, vila procurorului Nicolae Marin, cu o suprafață de 200 de metri pătrați, este recunoscută oarecum în declarațiile de avere ale acestuia și ale soției, judecătoarea Marieta Marin, însă în documentele oficiale de la Primăria Costești și de la Cadastru nu apare nimic.
Dimpotrivă, în loc de viloiul cu o suprafață locuibilă de 200 mp, la cartea funciară numărul 20566 Costești deschisă pe numele soților Marin figurează…pășune. Și asta nu de ieri, de azi, ci de nouă ani de zile.
Deși și-a construit viloiul încă din anul 2011, procurorul Nicolae Marin (foto) nu a făcut și demersurile necesare pentru recepționarea clădirii. Astfel că nimeni nu poate ști cât a costat construcția și prin ce firme a fost făcută. Nu că acest lucru ar fi imposibil în cazul în care vreun alt coleg procuror ar dori.
Ca bonus pentru nedeclararea clădirii, trebuie spus că adjunctul-șef al SIIJ nici nu plătește, de nouă ani de zile, vreun leu impozit. Învecinată direct cu pădurea Spătaru, vila lui Marin (despre care nu se știe nici măcar dacă a fost edificată în baza vreunei autorizații având în vedere că este exact în buza pădurii) s-a ridicat, se pare, din nimic.
În anul 2011, când a menționat în declarația de avere pentru prima dată că deține o clădire în construcție, familia Marieta și Nicolae Marin aveau datorii de 120.000 de franci elvețieni ca urmare a contractării, în anul 2008, a unui credit la defuncta Volksbank. După ce și-a ridicat viloiul de 200 mp locuibili nedeclarat la Cadastru, l-a utilat și i-a mai cumpărat soției și un Audi Q5, Nicolae Marin a rămas cu aceeași sumă dator: tot 120.000 franci elvețieni.
Culpa pentru neînregistrarea proprietății familiei Marin revine, în aceeași măsură, și soției sale, Marieta, ce activează în prezent ca judecător la Tribunalul Buzău. Emitentă a unor soluții controversate, Marieta Marin a fost subiect al mai multor dosare de cercetare penală create în urma sesizărilor unor justițiabili. Colegii procurori de la Ploiești (acolo unde Nicolae Marin a fost angajat în cadrul Structurii Teritoriale a DNA) i-au oferit însă mereu Marietei Marin mult-dorita neîncepere a urmăririi penale.
În dosarul 749/P/2013 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, soția adjunctului SIIJ a fost cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În doar o lună de la sesizarea formulată împotriva sa, Marieta a primit neîncepere pe motiv că fapta nu există.
Aceeași soluție a fost dispusă și în dosarele 270/P/2010 și 577/II/2/2010 instrumentate la Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.
Interesant este că în cercetarea efectuată în cauza penală 655/P/2013 s-a reclamat faptul că Marieta Marin – judecător atunci la Judecătoria Buzău, a emis hotărâri având la bază anumite acte false introduse de una din părți.