„Cu privire la finanţarea mişcărilor de protest, sunt alte discuţii. La momentul acesta, se pare că există un vid legislativ. Nu sunt specializat pe această chestiune. Finanţarea mişcărilor de protest se pare că nu este reglementată în raport cu ceea ce investigăm noi. (…) Sunt chestiuni pe care trebuie să le aprofundăm”, a precizat Felix Bănilă, la Parlament, întrebat de jurnalişti care este stadiul anchetei privind evenimentele din 10 august.
Bănilă a afirmat că, la DIICOT, există un dosar în care se investighează evenimentele din 10 august, ca urmare a unei sesizări depuse de Jandarmeria Română, însă nu a dorit să spună dacă acest dosar se referă şi la finanţarea din străinătate a organizaţiilor care au organizat protestul din Piaţa Victoriei.
Întrebat dacă acest vid legislativ poate duce la clasarea dosarului de la DIICOT, Felix Bănilă a subliniat că decizia o ia procurorul de caz.
Presa a relatat faptul că DIICOT ar ancheta modul în care mişcarea #Rezist este finanţată din străinătate, fiind investigate fapte de constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani. Ancheta ar viza tranzacţii cu cryptomonede realizate dintr-un depozit virtual, sumele fiind de peste 15 milioane dolari, după cum relata presa, informaţie care nu a fost confirmată de DIICOT.
În luna septembrie, Jandarmeria Română a depus o sesizare la DIICOT privind evenimentele petrecute la protestul din seara zilei de 10 august.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat pe 9 septembrie că are informaţii că evenimentele din 10 august au fost finanţate din exterior.
„Sunt suficiente elemente ca să putem vorbi de o tentativă de lovitură de stat. Au fost proteste finanţate, se pare că şi din extern. Eu sunt absolut convins că săptămâna viitoare vor ieşi informaţii despre modul că s-au finanţat aceste proteste, despre faptul că au fost organizate tip paramilitar, despre faptul – şi s-a văzut asta de fapt – că au vrut să ocupe sediul Guvernului şi au provocat în permanenţă jandarmii”, susţinea atunci Dragnea.
Tot în luna septembrie, Mihai Cristian Dide, membru al mişcării #Rezist, afirma că au existat sponsorizări, însă acestea au venit, în special, de la cetăţenii români din Diaspora, plecaţi la muncă în străinătate.