Producătorii din vin organic vor putea să folosească termenul de ‘vin bio’ pe etichete

Producătorii de vin organic vor putea să folosească, începând cu recolta din 2012, termenul de 'vin bio' pe etichetele lor, conform noilor norme comunitare elaborate de Comitetul permanent pentru agricultura econologică (SCOF), transmite miercuri Comisia Europeană într-un comunicat. 
Romania TV
08 feb. 2012, 20:17
Producătorii din vin organic vor putea să folosească termenul de 'vin bio' pe etichete

Conform noului regulament, care va fi publicat în Jurnalul Oficial în săptămânile viitoare, etichetele care vor conţine termenul de ‘vin bio’ vor trebui să poarte de asemenea logo-ul pentru agricultura organică utilizat în UE, precum şi codul organismului de certificare, şi trebuie să respecte totodată şi celelalte norme de etichetare a vinului.

Comisia notează că, deşi există deja norme pentru ‘vinul produs din struguri organici’, acestea nu vizează şi practicile de vinificaţie, adică întregul proces de transformare a strugurilor în vin. Sectorul vinicol rămăsese singurul nereglementat în întregime de normele UE privind agricultura organică în temeiul Regulamentului 834/2007.

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş a salutat elaborarea noului regulament. „Sunt încântat că am căzut de acord asupra acestui dosar, deoarece este important să stabilim norme armonizate care să garanteze o ştachetă clară pentru consumatorii care sunt din ce în ce mai interesaţi de produsele organice. Mă declar mulţumit că am elaborat o serie de norme care permit o diferenţiere clară între vinul obţinut prin metode convenţionale şi cel obţinut prin metode organice, întocmai ca şi în cazul altor produse agricole. Prin urmare, consumatorii pot fi siguri că ‘vinul bio’ este produs conform unor norme mai stricte”, a afirmat el, citat în comunicatul Comisiei Europene.

Executivul UE precizează că noile norme sunt mai transparente şi facilitează recunoaşterea produsului de către consumatori. Ele vor contribui la o mai bună funcţionare a pieţei interne şi la consolidarea poziţiei ‘vinurilor bio’ din UE pe piaţa internaţională, unde mulţi alţi producători (din SUA, Chile, Australia, Africa de Sud) au deja norme stabilite pentru acest tip de vinuri. Acest regulament finalizează pachetul legislativ referitor la agricultura organică în UE, care acoperă de acum toate produsele agricole.

Noul regulament prevede un subansamblu de practici oenologice (vinicole) şi stabileşte substanţele permise pentru obţinerea vinurilor organice, aşa cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 606/2009 privind organizarea pieţei comune (OPC) vitivinicole. De exemplu, acidul sorbic şi desulfitarea nu vor fi permise, nivelul sulfiţilor din vinul organic trebuind să fie cu cel puţin 30-50 mg/l mai mic decât la vinul obţinut prin metode convenţionale (în funcţie de conţinutul de zahăr rezidual).

Astfel, conţinutul maxim de sulfiţi ar urma să fie de 100 mg/l la vinul roşu (150 mg/l pentru vinul produs în mod convenţional) şi 150 mg/l la vinul alb/rozé (200 mg/l în cazul vinului produs în mod convenţional), cu o diferenţă de 30 mg/l în cazul în care conţinutul de zahăr rezidual depăşeşte 2g/l.

În afara acestui subansamblu de specificaţii, se aplică şi normele vinicole generale definite în regulamentul OPC pentru sectorul vitivinicol. Pe lângă respectarea acestor practici, ‘vinul bio’ trebuie desigur să fie obţinut din struguri organici, mai notează CE.

Până acum nu existau norme sau definiţii la nivelul UE care să aibă ca obiect ‘vinul bio’. Numai strugurii pot fi în prezent certificaţi ca produse organice, singura menţiune permisă fiind cea de ‘vin obţinut din struguri organici’.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin