Pe lângă carnea de porc, de vită şi slănină, cârnaţii cabanos ar urma să conţină şi şorici iar interdicţia de a folosi amidon în cârnaţi dispare. Şoriciul e introdus ca ingredient în salamul de vară. Acestea sunt două dintre modificările care ar urma să fie aduse unui ordin comun al Ministerului Agriculturii, ANSVA, ANPC din 2006 la cererea Asociaţiei Române a Cărnii.
„Dar eu nu v-am confirmat aşa ceva. Întrebaţi-l pe cel care v-a spus treaba asta”, a declarat Mihai Vişan, asociaţia Română a Cărnii.
Deşi România TV a intrat în posesia documentului care atestă dorinţa producătorilor de a pune mai multă apă şi şorici în mezeluri, şi Ministerul Agriculturii neagă existenţa propunerii de modificare a ordinului.
ANSVSA a comunicat că se analizează doar eliminarea obligativităţii de a însoţi fiecare transport de certificatul de sănătate publică veterinară şi de declaraţia de conformitate eliberată de producător.
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului a confirmat primirea propunerilor de modificare a ordinului pe care le-a analizat şi a trimis un răspuns, însă refuză să îl facă public.
Ordinul modificat ar trebui să mai permită creşterea cantităţii de apă în parizer sau crenvuşti de la 70 la 72 la sută, iar cantitatea de proteine să scadă de la 11 la 10% minim.
În cazul salamurilor şi a cârnaţilor cantitatea de apă permisă creşte de la 50 la 55%. Şeful Romalimenta crede că această majorare nu este importantă.
„Nu uitaţi, este sub cantitatea de apă din carne, e un produs care a suferit uscare. E posibil să scazi cantitatea de proteină folosind proteină de calitate mai proastă, deci carne de calitate mai proastă, dar 32 procente sau un procent sunt complet insignifiante”, a declarat Sorin Minea, director Romalimenta.
Şeful Romalimenta spune că produsele sunt proaste din cauza ingredientelor, nu din cauza apei. Mai mult decât atât…”se practică injectarea cu apă în carne, de fapt, de soluţie. Aia e interzisă. Asta e singura chestie urâtă care se practică la ora actuală„.
Ordinul care ar urma să fie modificat a apărut iniţial tot la cererea producătorilor. Aceştia vor să coboare ştacheta pentru a face faţă importurilor ieftine care nu se supun acestui ordin.