Producţia de carne de vită românească, în pericol. Producătorii autohtoni nu mai fac faţă, 70% din carnea de pe piaţă este din import

Producătorii de carne de vită pierd, în medie, în jur de 1.000 de lei pe cap de animal, pe an, pe fondul creșterii costurilor și scăderii consumului. Prețul kilogramului în viu este acum similar cu cel de acum trei ani, în timp ce cheltuielile crescătorilor sunt cu 30% mai mari.
Mircea Filipescu
15 nov. 2023, 19:56
Producţia de carne de vită românească, în pericol. Producătorii autohtoni nu mai fac faţă, 70% din carnea de pe piaţă este din import

În timp ce românii se hrănesc preponderent cu carne de vită de import pentru că necesarul de consum este asigurat în proporție de numai 30% din producția locală, crescătorii de animale din România nu mai au piață de desfacere la prețuri care să le acopere costurile, pierzând anual în jur de 1.000 de lei pe animal.

Inflația a redus disponibilitatea de bani din gospodării ceea ce înseamnă că producătorii locali trebuie să țină prețurle sub costuri pentru a-și găsi clienți. Pierderile, spune Asociația de profil sunt, în medie, de 1.000 de lei pe an, pe cap de animale, incluzând subvențiile de la stat.

„Costurile de producție au crescut cu peste 30% față de acum trei ani, dar prețurile cu care vindem au rămas la fel. Spre exemplu, tăurașul în viu costă 15 lei kilogramul, ca și acum trei ani. Pierderea este clară, undeva la 1.000 de lei pe an, pe cap de animal, incluzând sprijinul cuplat și subvențiile pe teren arabil. Majoritatea ar vinde și mâine dacă ar obține un preț corect”, a explicata pentru Economica Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR).

Potrivit acestuia, crescătorii au solicitat în zadar, de aproximativ jumătate de an, sprijin de cel puțin 70 de euro pe cap de vacă.

Potrivit Institutului Național de Statistică, efectivele de bovine existente la 1 iunie 2023, faţă de 1 iunie 2022, au scăzut cu 1%, iar efectivul matcă cu 1,8%, până la aproximativ 1,83 de milioane de capete, în contextul în care în 2016 România dispunea de peste 2 milioane de capete.

Producţia de carne de vită scade de la an la an

În ceea ce privește producția de carne de vită (greutate în carcasă), anul trecut INS comunica o cantitate de peste 35.600 de tone în abatoare, față de aproximativ 36.100 cu un an în urmă. Luând îm considerare toată carnea de vită produsă, datele ACBCR indică un total de 623.900 de tone în 2020 față de, spre exemplu, 428.250 de tone cu un an în urmă.

Pentru că există doar 5-6 îngrășătorii de vite în România, crescătorii preferă să vândă în viu la export, în țări precum Croația sau Turcia. „Peste două treimi din tineretul pentru îngrășare pleacă în afara țării. În rest, la nivel local, sunt în jur de 12 companii mari care abatorizează. Astfel, doar 30% din consumul intern este asigurat de fermele din România, restul fiind de import”, mai spune președintele ACBCR.

Potrivit acestuia, în țară intră și carne de slabă calitate, recongelată.

„Sunt regiuni cu tradiție  în creșterea bovinelor pentru carne precum America de Nord și Sud, Irlanda, mai nou și Polonia de unde vine carne de calitate asemănătoare, dar unde prețurile de cost sunt foarte mici în comparație cu noi. Însă vine și carne de calitate slabă. Pentru produsele  procesate unde se folosește carne tocată se utilizează în general carne de slabă calitate. Ca să nu mai vorbesc despre înlocuitorii de carne. De aceea am solicitat în nenumărate rânduri schimbarea legislației pentru o etichetare și o denumire corectă a produselor”, mai spune Grigorean.

Citeşte şi: Românii care merg la cumpărături în supermarket-uri riscă să primească amendă. Anunțul făcut de autorități

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Județul din România, influențat de diverse culturi și civilizații, cu multe obiective turistice și peisaje naturale frumoase. Are un palat în stil secesionist și o cetate superbă
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Dovada că NATO se pregăteşte de război cu Rusia! Ce se construieşte în estul Europei pentru lupta finală
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Papa Francisc îndeamnă credincioșii să se roage pentru el în timp ce continuă tratamentul pentru pneumonie
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!