Pelicula „Ice Breath”, în regia lui Gabriel Leonard Alecu, a adus acasă un premiu onorant, de cel mai bun documentar, oferit în cadrul festivalului New Renaissance Film Festival de la Londra.
Între 2015 și 2023, Leonard Alecu a filmat aisbergurile care se topeau în largul coastei de est a Groenlandei. Regizorul a navigat periculos de aproape de aisberguri și și-a mânuit camera pentru a înregistra masele de gheață ce cedează în fața oceanului nemilos.
Citește și : 2025 aduce prețuri mai mari la alimente, creșterea taxelor și a accizelor. Rezultatele unei analize recente
Filmat alb-negru, Ice Breath este un poem cinematografic al cărui singur actor evaziv este privirea regizorului. În 43 de minute, o secvență de imagini plate se transformă în tablouri dinamice, o călătorie existențială de la geneză la dispariție.
Caracteristica hipnotică a filmului este îmbunătățită de coloana sonoră „Become Ocean”, o compoziție bântuitoare a lui John Luther Adams, care sugerează un val necruțător al mareelor, topirea gheții polare și creșterea nivelului mării.
Become Ocean a primit multe aprecieri din partea criticilor, câștigând în 2014 Premiul Pulitzer pentru muzică și un Premiu Grammy în 2015 pentru cea mai bună compoziție clasică contemporană. Mai mult decât un documentar despre mediu, filmul Ice Breath și coloana sonoră Become Ocean realizează o fuziune experimentală care explorează semnificațiile vaste și incontestabile ale schimbărilor climatice.
Trailerul producției poate fi văzut aici.
De-a lungul anilor, mai multe expoziții ale lui Leonard Alecu au fost vernisate în cadrul Muzeului de Artă Recentă. Acestea cuprindeau înregistrări fotografice și cinematografice ale ghețarilor din Groenlanda și Islanda, prin care Alecu încearcă să ne prezinte o lume necunoscută, pe care o ignorăm.
Citește și : 2025 aduce prețuri mai mari la alimente, creșterea taxelor și a accizelor. Rezultatele unei analize recente
„Leonard Alecu e un pătimaș agent constatator al splendorii naturale în paradisul final, acolo unde natura pare că e absentă, unde verdele, roșul și galbenul fructelor și florilor nu există. (…) Leonard Alecu nu este o sirenă a schimbărilor climatice, nici vreun negaționist, chiar dacă prada favorită a acestui foto-safari în ger cumplit plutește în cimitirul ghețarilor ce-și caută un cuib de topire la marginea Groenlandei. Perfecționismul său compulsiv depășește profesionalismul distant al artistului și devine fixație, abuz, aberație: creație. Poemul rece al extazului extrem”, spune Erwin Kessler, directorul Muzeului de Artă Recentă