„Am găsit, în două lăzi frigorifice, carne, produse din carne şi unt din 2012 şi 2013, dar încăperea în care se aflau aceste lăzi era încăperea personalului propriu al congregaţiei. Din declaraţiile sorei Maria (Margareta Hausner, coordonatorul aşezămintelor sociale- n.red.), mâncarea de acolo este pentru personalul care deserveşte congregaţia”, a declarat Virgil Tuhuţ, consilier în cadrul Instituţiei Prefectului judeţul Alba, potrivit Agerpres.
El a menţionat că membrii comisiei nu au putut cântări cantitatea de produse expirate, dar estimează că aceasta ar fi de circa două sute de kilograme.
„Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba a dat un termen ca această carne să dispară din încăperea respectivă în maximum o lună”, a mai spus reprezentantul Instituţiei Prefectului.
Şi la precedentele două controale efectuate în aprilie şi mai la aşezămintele sociale în cauză, au fost descoperite produse alimentare expirate, în cantitate de peste 150 de kilograme, inclusiv de nouă ani. Aceleaşi nereguli au fost descoperite şi în urmă cu cinci ani.
Cu toate acestea, cele trei aşezăminte, unde sunt asistate zeci de persoane vârstnice, continuă să funcţioneze.
Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba (AJPIS), Flaviu Cozuc, a afirmat, luni, că, spre plăcuta sa surprindere, a constatat că, de la precedentul control, condiţiile s-au îmbunătăţit substanţial.
„Există acum condiţii normale şi minime de decenţă pentru acele 73 de persoane care beneficiază de servicii din aceste centre. Au mai rămas doar 8 măsuri din cele 56 de implementat, iar aceste măsuri sunt legate doar de partea birocratică, nu atât de integritatea persoanelor din centre. Având în vederea evoluţia în ceea ce priveşte condiţiile pentru persoanele din aceste centre, mi se pare normal să funcţioneze”, a declarat directorul AJPIS Alba.
Flaviu Cozuc a mai spus că se va face o monitorizare permanentă a condiţiilor.
CITEŞTE ŞI SCANDALOS: Carne expirată de nouă ani pentru bătrânii dintr-un azil din Alba-Iulia VIDEO
El a declarat că la controlul prezent nu s-a luat nicio măsură, menţionând că, la precedentul control, au fost aplicate două sancţiuni, dintre care una pecuniară, de 5.000 de lei, cea mai mare amendă dată în acest an de AJPIS în Alba.
O serie de nereguli au fost constatate în urma unei acţiuni inopinate realizate în aprilie la mai multe aşezăminte sociale din Alba Iulia patronate de o fundaţie religioasă, cămine de bătrâni care şi în urmă cu cinci ani au făcut obiectul unui amplu control al autorităţilor.
Spaţii murdare şi urât mirositoare, dormitoare neîncălzite, alimente expirate, inexistenţa unui personal specializat în prepararea mesei, medicamente depozitate în condiţii improprii au fost doar câteva dintre constatările făcute, în aprilie, la o cantină şi două cămine pentru persoane vârstnice de către reprezentanţi ai AJPIS, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba.
„Am rămas neplăcut impresionaţi de modul în care se prepară mâncarea şi se păstrează alimentele. Am găsit la un moment dat o masă pe care se afla vesela, iar sub masă era o găleată plină cu scutece murdare”, a declarat, atunci, prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer. El a susţinut, la vremea respectivă, că, dacă în termen de 30 de zile, deficienţele nu se remediază, vor fi aplicate sancţiunile care se impun, mergând până la închiderea acestor centre.
Cele trei aşezăminte sociale din Alba Iulia patronate de Congregaţia ‘Sfântul Iosif’, unde sunt asistate zeci de persoane vârstnice, au fost verificate şi în 2009, în urma unor sesizări venite din partea unora dintre beneficiari. Şi atunci au fost descoperite alimente expirate, unele de săptămâni de zile, şi o lipsă a igienei. Unii dintre asistaţi au susţinut la vremea respectivă că sunt agresaţi şi rău întreţinuţi. Aşezămintele nu erau acreditate şi funcţionau fără avizele necesare, dar fundaţia beneficia din partea Primăriei Alba Iulia de scutiri la plata impozitelor pe clădiri şi pe terenurile aferente construcţiilor, deoarece imobilele erau utilizate în scop umanitar.
În urma neregulilor constatate, reprezentanţii DSP şi CJPC Alba au propus, în 2009, suspendarea activităţii în aceste aşezăminte, lucru care nu s-a materializat.
Trei cămine de bătrâni, o grădiniţă, o şcoală şi un liceu sunt patronate în Alba Iulia de această Congregaţie.