Produse tradiționale din piață, testate în laborator. Rezultatele i-au îngrozit pe specialiști: zgârciuri, pielițe și E coli: ”Aliment fără valoare nutrițională”

Comercianții profită de dorința consumatorilor de a avea pe masa de sărbători preparate tradiționale, însă analizele efectuate pe câteva produse din piețele din București au scos la iveală nereguli alarmante.
Filip Stan
21 dec. 2024, 08:40
Produse tradiționale din piață, testate în laborator. Rezultatele i-au îngrozit pe specialiști: zgârciuri, pielițe și E coli: ”Aliment fără valoare nutrițională”

La târguri și piețe din Capitală, produsele tradiționale precum cârnații, toba, lebărul, caltaboșul și jumările atrag clienții prin aspectul lor. Cu toate acestea, verificările efectuate asupra unor mostre cumpărate de la vânzători au arătat probleme semnificative legate de calitate și igienă.

Mostrele de tobă analizate în laborator au indicat o calitate îndoielnică a produsului.

„Raportul colagen-proteină pentru unul dintre produsele aduse, o tobă de porc în poliamida, este de 55. Limita pe care legislația ne-o dă este de 35. Este un aliment fără valoare nutrițională reală, îl mâncăm degeaba”, a explicat Alexandru Cîrîc, director al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pentru Observator.

Pe lângă aceste aspecte, s-au identificat impurități vizibile în compoziția produsului.

„Se văd încă flaxurile, zgârciurile din carne, se vede carnea de calitate inferioară, partea albă… Este foarte greu de omogenizat”, a detaliat specialistul.

La cârnații tradiționali s-au constatat inclusiv contaminări bacteriene.

„Am înregistrat o contaminare cu E.coli. Nu este peste limita legală, însă este o bacterie foarte periculoasă, în condițiile în care numărul total de germeni este de ordinul la a șaptea. La a șaptea înseamnă zeci de milioane”, a declarat Alexandru Cîrîc.

Citește și: PPC, fostul Enel România, anunț important pentru clienți. Modificări importante ale programului

Inspectorii au observat și probleme de igienă în piețele analizate.

„Cel care vinde nu schimbă mănușa suficient de des, folosește bancnotele cu aceeași mână cu care ia carnea din galantar și o pune pe cântar. Poate nu folosește hârtie și pune direct pe cântar. Au un cuțit pe care îl țin într-o soluție cu apă murdară într-o căniță”, a explicat directorul ICA.

E.coli este un germen extrem de periculos, avertizează specialiștii.

„E.coli poate produce toxiinfecții alimentare dintre cele mai grave. Se poate ajunge de la o indigestie mai ușoară, până la una care să ne bage în spital; se poate și muri din așa ceva. Prepararea termică, mai ales la temperatură înaltă, omoară acești germeni”, a precizat nutriționistul Șerban Damian.

În ultimele două săptămâni, Autoritatea Sanitară Veterinară a efectuat controale în peste 5.000 de unități comerciale, măcelării și carmangerii, dar și în sute de autoturisme ale vânzătorilor ambulanți. Au fost retrase de la comercializare peste 10 tone de carne, însă piața rămâne în continuare invadată de produse nesigure.

Întrebați despre neregulile descoperite, unii dintre comercianți au refuzat să ofere explicații.

Pentru a evita riscurile pentru sănătate, specialiștii recomandă achiziționarea produselor din surse sigure sau pregătirea lor acasă. Producătorii locali, precum Florin Vechiu din Iași, oferă o alternativă prin preparate tradiționale realizate în condiții de siguranță.

„Pentru a avea o tobă gustoasă avem urechi, picioare, ceafă și slănină. Fără conservanți, fără nimic. Se strecoară zeama, se prepară usturoiul”, a explicat producătorul.

Citește și: Veşti proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile în ianuarie 2025

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Animalul mai periculos ca ursul care trăiește în munții României. Stă ascuns și e greu de văzut de multe ori, dar mușcătura lui face ravagii
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ce bani trebuie declaraţi la ANAF. Aşa nu vei avea probleme cu legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Evz.ro
Satul magic din inima României. Locul unde soarele răsare de două ori într-o zi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Nouă lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării