La târguri și piețe din Capitală, produsele tradiționale precum cârnații, toba, lebărul, caltaboșul și jumările atrag clienții prin aspectul lor. Cu toate acestea, verificările efectuate asupra unor mostre cumpărate de la vânzători au arătat probleme semnificative legate de calitate și igienă.
Mostrele de tobă analizate în laborator au indicat o calitate îndoielnică a produsului.
„Raportul colagen-proteină pentru unul dintre produsele aduse, o tobă de porc în poliamida, este de 55. Limita pe care legislația ne-o dă este de 35. Este un aliment fără valoare nutrițională reală, îl mâncăm degeaba”, a explicat Alexandru Cîrîc, director al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pentru Observator.
Pe lângă aceste aspecte, s-au identificat impurități vizibile în compoziția produsului.
„Se văd încă flaxurile, zgârciurile din carne, se vede carnea de calitate inferioară, partea albă… Este foarte greu de omogenizat”, a detaliat specialistul.
La cârnații tradiționali s-au constatat inclusiv contaminări bacteriene.
„Am înregistrat o contaminare cu E.coli. Nu este peste limita legală, însă este o bacterie foarte periculoasă, în condițiile în care numărul total de germeni este de ordinul la a șaptea. La a șaptea înseamnă zeci de milioane”, a declarat Alexandru Cîrîc.
Inspectorii au observat și probleme de igienă în piețele analizate.
„Cel care vinde nu schimbă mănușa suficient de des, folosește bancnotele cu aceeași mână cu care ia carnea din galantar și o pune pe cântar. Poate nu folosește hârtie și pune direct pe cântar. Au un cuțit pe care îl țin într-o soluție cu apă murdară într-o căniță”, a explicat directorul ICA.
E.coli este un germen extrem de periculos, avertizează specialiștii.
„E.coli poate produce toxiinfecții alimentare dintre cele mai grave. Se poate ajunge de la o indigestie mai ușoară, până la una care să ne bage în spital; se poate și muri din așa ceva. Prepararea termică, mai ales la temperatură înaltă, omoară acești germeni”, a precizat nutriționistul Șerban Damian.
În ultimele două săptămâni, Autoritatea Sanitară Veterinară a efectuat controale în peste 5.000 de unități comerciale, măcelării și carmangerii, dar și în sute de autoturisme ale vânzătorilor ambulanți. Au fost retrase de la comercializare peste 10 tone de carne, însă piața rămâne în continuare invadată de produse nesigure.
Întrebați despre neregulile descoperite, unii dintre comercianți au refuzat să ofere explicații.
Pentru a evita riscurile pentru sănătate, specialiștii recomandă achiziționarea produselor din surse sigure sau pregătirea lor acasă. Producătorii locali, precum Florin Vechiu din Iași, oferă o alternativă prin preparate tradiționale realizate în condiții de siguranță.
„Pentru a avea o tobă gustoasă avem urechi, picioare, ceafă și slănină. Fără conservanți, fără nimic. Se strecoară zeama, se prepară usturoiul”, a explicat producătorul.
Citește și: Veşti proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile în ianuarie 2025