Legea risipei alimentare (217/2016), publicată în Monitorul Oficial anul trecut, ar putea deveni în curând funcţională, astfel că agenţii economici din industria alimentară, producători şi retaileri, vor fi obligaţi să ia diverse măsuri, potrivit Economica.net.
Ministerul Agriculturii a finalizat proiectul de Hotărâre de Guvern privind normele metodologice de aplicare a Legii referitoare la diminuarea risipei alimentare, acesta urmând să intre în dezbatere publică în curând. Proiectul de Hotărâre de Guvern referitor la normele metodologice de aplicare a Legii nr 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare este elaborat, aflându-se în curs de avizare internă, după parcurgerea tuturor etapelor de avizare internă, acesta va fi postat pe site-ul ministerului în vederea consultării publice.
Principalele măsuri pe care le vor lua operatorii economici din sectorul agroalimentar pentru diminuarea risipei alimentare „sunt de responsabilizare pentru diminuarea risipei”. Mai exact, este vorba despre măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, măsuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal prin transformarea în compost sau transformarea lor în biogaz şi măsuri privind dirijarea către o unitate autorizată de neutralizare.
Citeşte şi Proiect de lege: Amenzi de trei ori mai mari pentru marile magazine care vând alimente expirate