Leul este la cel mai slab nivel atins vreodată în raport cu moneda europeană. Iar acest lucru se resimte în toate produsele ale căror preţuri sunt exprimate în euro. De exemplu, chiriile sunt mai scumpe, şi asta nu pentru că piaţa imobiliară dă semne de revenire. Din cauza aprecierii monedei europene, la o chirie lunară de 300 de euro, românii plătesc acum cu aproape 20 de lei mai mult decât plăteau la începutul anului.
Şi preţurile locuinţelor cresc din aceeaşi cauză. Un apartament de 50.000 de euro este acum cu aproape 3.000 de lei mai scump decât la începtul anului. Românii care s-au împrumutat în euro plătesc şi ei, rate mai mari la credit. Potrivit datelor BNR mai mult de jumătate dintre creditele acordate de bănci sunt în euro, respectiv 12 miliarde de euro. De exemplu, la o rată medie lunară de 200 de euro, suma a crescut cu 13 lei faţă de începutul anului.
Şi produsele din import se scumpesc din cauza deprecierii leului. De asemenea, preţul la benzină şi la motorină este calculat şi în funcţie de curs.