WWF-România a lansat luni primul studiu privind performanța de mediu pe piaţa de retail FMCG din România, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la librăria Bastilia, în prezenţa invitaţilor Daciana Sârbu, Europarlamentar, şi Bogdan Olteanu, ambasador WWF-România şi Vice-guvernator al BNR.
Concluziile raportului indică faptul că retailerii din România sunt netransparenţi, ignoră producătorii locali, preocuparea lor faţă de mediu nu se regăseşte în practicile din interiorul pieţei şi credibilitatea răspunsurilor oferite este serios pusă la îndoială de realitatea de pe rafturi.
Companiile de retail au o mare influență în crearea unei economii verzi și un impact major atât la nivelul producătorilor locali, al practicilor agricole, al lanțului de aprovizionare, cât și al consumatorilor finali. Companiile setează tendinţele de consum şi influenţează deciziile legislative. Din această perspectivă, asumarea unui rol social al companiilor este vitală pentru o societate sănătoasă pe termen mediu şi lung.
„În ultimii ani, se vorbeşte din ce în ce mai mult despre rolul companiilor în societate, despre responsabilitate şi etică. Politicieni, medici, activişti şi producători trag semnale de alarmă, însă la nivelul politicilor, al consumatorului sau al pieţei nu s-au petrecut schimbări spre sustenabilitate. Acest raport ne arată cât de mare este problema cu care ne confruntăm. Nici 30% dintre legumele şi fructele din cele mai mari magazine din România nu provin din ţară, la lactate abia ajungem la 50%, iar trendul nu este unul favorabil producătorilor romani. La capitolul mediu înconjurător, situaţia este şi mai îngrijorătoare, iar aceste lanţuri aleg să ignore cumpărătorii, autorităţile şi organizaţiile. Putem să inversăm această tendinţă? Doar de noi depinde. Primul pas este să ştim unde suntem în acest moment, iar la această întrebare răspunde raportul lansat astăzi”, a declarat Magor Csibi, director WWF- România.
Raportul prezentat astăzi este rezultatul unei cercetări derulate de WWF ce analizează responsabilitatea companiilor în ceea ce priveşte lanţul de aprovizionare, includerea criteriilor de mediu în portofoliul de produse şi nivelul de susţinere al economiei locale.
Practic, raportul răspunde la întrebarile: cât de responsabili sunt retailerii din România şi care este nivelul lor de preocupare faţă de societatea care le asigură profitul? Cât de genereroasă este oferta de produse ecologice sau provenite din economia locală?
Studiul Retailer Scorecard urmărește performanța retailerilor în 6 sectoare cheie de business cu impact asupra mediului și societății: pește, produse lactate, legume și fructe, produse din hârtie, detergenți și politici de mediu. Cele două instrumente de cercetare utilizate au fost fișa de observație, completată de reprezentanții WWF-România în magazine și chestionarul aplicat companiilor, scorul total fiind egal cu suma scorurilor obținute prin fiecare metodă.
Niciun retailer dintre cei 10 analizaţi în cadrul cercetării WWF nu a reușit să obțină 50% din scorul maxim.
Procentul cel mai mare din scorul total fost obţinut de Mega Image (42.92%), urmat de Billa (39,11%), Lidl (33,63%), Kaufland (28,18%), Auchan (17,26%), Carrefour (17,17%), Cora (15,38%), Real (13,89%), Profi (10,54%) și Penny Market (8,57%).
Câteva dintre cele mai relevante rezultate sunt:
• Transparența: doar 4 companii din 10 au răspuns la chestionar ;
• Credibilitate: în urma suprapunerii datelor din chestionar cu cele din fișa de observație WWF, apar neconcordanțe mari la unii retaileri ;
• Nici un retailer nu a reușit să atingă 50% din scorul maxim. Cea mai verde categorie de produse este cea comercializarea ouălor, laptele obține un punctaj mediu, în timp ce fructele și legumele, peștele, detergenții și produsele din hârtie primesc cartonaș roșu;
• Nici o companie din TOP 10 Retaileri nu comercializează fructe sau legume românești provenite din agricultură ecologică;
• Doar 3 dintre cei 10 retaileri comercializează pește înghețat sau conserve de pește certificat MSC și doar 2 retaileri din 10 au pe rafturi detergenți de rufe certificați ecologic.
Studiul cuprinde şi o serie de recomandări din partea WWF, pentru reducerea impactului industriei de retail asupra mediului și a comunităților locale.