Produsul care se scumpeşte de la 1 aprilie, oamenii deja cumpără baxuri şi fac stocuri

Incepand din luna aprilie, fumatorii vor fi nevoiti sa plateasca mai mult pentru un pachet de tigari. Ministerul Finantelor a decis sa mareasca nivelul accizei pentru tigari.
Filip Stan
02 mart. 2024, 08:11
Produsul care se scumpeşte de la 1 aprilie, oamenii deja cumpără baxuri şi fac stocuri
Alertă ANSVSA!

Tigarile sunt produsul care se scumpeşte din mnou, după ce pachetul de ţigarete i-a făcut pe fumători să scoată mai mult din buzunar şi în ianuarie. Potrivit Ordinului MF 265/2024, publicat in Monitorul Oficial, in intervalul 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025, acciza specifica pentru tigarete va fi de 543,81 lei la fiecare 1.000 de tigarete. Aceasta reprezinta o crestere fata de nivelul actual de 540,938 lei la fiecare 1.000 de tigarete, stabilit conform Legii nr. 296/2023, valabila pana la 31 martie 2024.

DOCUMENT. Plafonarea preţurilor în România a avut efecte mari asupra bugetului familial

Acciza ad valorem este calculata prin aplicarea procentului legal asupra pretului de vanzare cu amanuntul al tigaretelor destinate consumului. Acest procent legal se aplica conform urmatoarelor prevederi: 12% din pretul de vanzare cu amanuntul al tigaretelor destinate consumului, pentru intervalul 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv; 11% din pretul de vanzare cu amanuntul al tigaretelor destinate consumului, pentru intervalul 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv; respectiv 10% din pretul de vanzare cu amanuntul al tigaretelor destinate consumului, incepand cu 1 aprilie 2025.

Accizele pe tigari reprezinta o sursa importanta de venituri pentru guvern. Incasarile din accize sunt utilizate, in general, pentru finantarea diferitelor programe si servicii publice, cum ar fi sistemul de sanatate, educatia si alte proiecte de infrastructura. Totodata, accizele pentru tigari sunt stabilite in conformitate cu standardele internationale si directivele Uniunii Europene in ceea ce priveste taxarea produselor din tutun.

Preturile la tigari au mai crescut si la 1 ianuarie
In acest an, pretul tigarilor a mai suferit o modificare in luna ianuarie, cand a inregistrat o crestere de 1 leu. La momentul actual, un pachet de Vogue se vinde la pretul de 27,5 lei, Pall Mall costa 25,5 lei, Chesterfield se comercializeaza la 22 de lei, in timp ce West are un pret de 21 de lei. Aceasta crestere a preturilor este influentata de majorarea accizelor, care a determinat producatorii sa ajusteze preturile in consecinta.

Accizele mai mari pe tigari sunt utilizate ca o metoda de descurajare a consumului de tutun, avand in vedere efectele negative asupra sanatatii asociate fumatului. Prin cresterea pretului tigaretelor prin intermediul accizelor, guvernele incearca sa reduca consumul de tutun si sa protejeze sanatatea publica.

ANAF vinde maşini pe bani de seminţe. Preţurile încep de la 450 de euro, Audi, BMW, Dacia şi Skoda sunt pe listă

 

DOCUMENT. Plafonarea preţurilor în România a avut efecte mari asupra bugetului familial

Plafonarea preţurilor în România a avut un impact important asupra bugetului familial. Economiile la bugetul familial au fost mai mari la capitolul energie decât la alimente. În absenţa măsurilor de plafonare a preţurilor la energie, valoarea totală a coşului minim pentru un trai decent ar fi crescut cu 10,4%, odată cu cheltuielile cu locuinţa crescând şi necesarul pentru fondul de economii. Totodată, impactul estimat al măsurilor de plafonare a adaosurilor comerciale în cazul alimentelor a fost de 0,6% din valoarea coşului, conform calculelor realizate de expertul Ştefan Guga, autorul studiului.

Ministrul Agriculturii anunţă până când durează plafonarea preţurilor la alimentele de bază şi ce urmează: „Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire, pentru a crea un mecanism”

Reglementările preţurilor la energie şi alimente au venit într-un context în care creşterea preţurilor ameninţa să afecteze în mod catastrofal nivelul de trai al populaţiei României, inflaţia atingând pe parcursul anului 2022 cifre fără precedent în ultimele două decenii, ajungând la 16,8% în noiembrie 2022. În anul 2023, inflaţia a mai scăzut, ajungând la 6,6% în decembrie 2023, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

Reacţia guvernului a fost aliniată la a celorlalte autorităţi naţionale din Uniunea Europeană. În toamna lui 2021 şi începutul lui 2022, toate guvernele din Uniunea Europeană au adoptat reglementări menite să reducă inflaţia la energie (gaze, electricitate, energie termică): printre altele, reduceri de taxe (inclusiv TVA), plafonarea preţurilor la consumator, ajutoare pentru grupurile vulnerabile, taxarea profiturilor excepţionale au devenit aproape universale pe teritoriul Uniunii Europene (şi sunt în continuare, din moment ce măsurile rămân în vigoare). În România, OUG 27/2022 a plafonat preţurile la consumator pentru gaze şi electricitate începând cu luna aprilie 2022, fiind extinsă şi completată ulterior prin alte acte normative.

Marcel Ciolacu pune în mişcare un plan care va schimba radical ceea ce vedem în supermarketuri: „Vrem să ţinem preţurile sub control”

La începutul lui 2023, atenţia se îndreptase deja predominant asupra preţurilor la alimente, care deja creşteau continuu de doi ani de zile şi deveniseră principalul resort al inflaţiei de ansamblu. Reglementarea preţurilor la alimente era pe masa mai multor guverne europene, chiar dacă puţine (Croaţia şi Ungaria) au optat în cele din urmă în mod explicit pentru plafonări de preţuri similare celor pentru energie. Unele ţări au optat pentru limitări indirecte ale adaosurilor practicate de comercianţi (Grecia, România), reduceri de TVA (Polonia, Portugalia, Spania), sau exercitarea de presiuni asupra comercianţilor (Franţa, Suedia). În România, OUG 67/2023 a limitat adaosurile comerciale practicate de procesatorii, distribuitorii şi comercianţii de alimente în cazurile unor produse de bază începând cu sfârşitul lunii iulie 2023, fiind şi ea extinsă şi completată ulterior prin alte acte normative – OUG 89/2023 extindea lista de produse cu preţuri reglementate.

La realizarea studiului privind impactul măsurilor de reglementare a preţurilor la energie şi alimente au fost analizate implicaţiile pentru valoarea coşului de consum pentru un trai minim decent, aşa cum este el definit în Legea 174/2020 şi pe baza analizelor publicate până în prezent de Friedrich Ebert Stiftung România. Impactul a fost calculat plecând de la calculul valorii coşului de consum pentru decembrie 2023, ultima lună pentru care datele sunt disponibile.

Studiul integral poate fi consultat online aici

Chiar şi cu măsurile de reglementare a preţurilor la energie şi alimente, coşul de consum pentru un trai minim decent este astăzi cu aproape 40% mai scump decât în urmă cu trei ani. Creşterea este enormă pentru o perioadă atât de scurtă de timp şi arată clar dificultăţile din ce în ce mai mari cu care s-au confruntat cei mai mulţi oameni în această perioadă şi cu care se confruntă şi în prezent.

Suntem campioni europeni la scumpiri: Cu cât vor crește prețurile până în Paști! Economist, avertisment după scumpirile la pompă

Analistul economic Adrian Negrescu atrage atenția după ce prețul la combustibili a crescut din nou, a 13-a oară în ultimele două luni, scumpire care va avea impact asupra puterii de cumpărare a românilor, în contextul în care coșul minim din 2023 a crescut cu 15,2% față de cel din 2022, dar și pe fondul unei inflații crescute, care se resimte la fiecare ieșire la cumpărături.

”Din păcate ne așteaptă în continuare scumpiri semnificative, generate de creșterea prețului carburanților, dar și creșterea costurilor cu forța de muncă, a creșterilor logistice, a tuturor celor care lucrează în domeniile respective (n.r. petrolier și alimentar).

O scumpire între 10 și 15% este de așteptat până de Paște, inclusiv la produsele alimentare de bază, acolo unde, din păcate, și la nivel internațional, prețul a început să crească din nou”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu la Realitatea Plus.

Negrescu: Am ajuns campioni europeni la scumpiri
”Per ansamblu, avem cea mai mare inflație, adică cele mai mari prețuri din Uniunea Europeană. Am ajuns campioni europeni la scumpiri, ceea ce este revoltător din perspectiva scăderii puterii de cumpărare și a situației economice din România.

Politicienii noștri tot încearcă să găsească soluții, dar nu le găsesc pe cele pe care alte țări le aplică cu foarte multă eficiență, mă refer aici la reducerea TVA-ului la produsele alimentare de bază, la măsuri pentru a ieftini energia și gazele, pentru a susține practic puterea de cumpărare. La noi, din păcate, se vorbește mult, dar se face foarte puțin”, a mai spus Adrian Negrescu.

Care este valoarea coșului minim 
Potrivit datelor publicate de Fundația Friedrich Ebert România (FER) și Syndex România, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii este de 9.978 lei pe lună, raportat la luna septembrie 2023, în creștere cu 15,2% față de septembrie 2022. De asemenea, pentru o familie de doi adulți și un copil, valoarea coșului minim este de 8.205 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii, de 6.162 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.807 lei pe lună, scrie Agerpres.

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației, 114 oameni au murit
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Oana Lis a vrut să se sinucidă. Ce a făcut soția lui Viorel Lis
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi