Un produs de curățenie care este deseori utilizat de gospodine poate să ne îmbolnăvească și să ne producă leziuni cerebrale, astfel că specialiștii recomandă să îl folosim cu precauție. Este vorba despre șervețelele dezinfectante, care au explodat în urma pandemiei de COVID-19, însă care prezintă un adevărat risc de îmbolnăvire.
Potrivit Institutului American de Curățenie, „americanii sunt în continuare entuziasmați de șervețelele dezinfectante”, piața acestor produse ajungând la 3,72 miliarde de dolari în 2023. Până la finalul acestui deceniu, se așteaptă ca piața să depășească 5 miliarde de dolari.
Citește și : Psihologul tău știe ce nu vrei să spui: Ce dezvăluie subconștientul?
Șervețelele dezinfectante populare conțin cuaternari de amoniu, substanțe chimice antimicrobiene care pot avea efecte negative asupra sănătății, conform noilor studii.
„Am descoperit că acestea sunt asociate cu efecte nocive asupra reproducerii, dezvoltării, respirației și pielii. Un studiu mai recent realizat de Universitatea Case Western Reserve a identificat o legătură cu leziunile neurologice. În plus, aceste substanțe pot contribui la rezistența antimicrobiană, făcând anumite bacterii rezistente atât la antimicrobiene, cât și la antibiotice critice”, a explicat Arlene Blum, doctor în științe la Institutul de Politici Științifice Verzi.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) recomandă curățarea suprafețelor cu apă și săpun, deoarece acestea elimină majoritatea microbilor și sunt mai puțin nocive. Dezinfectarea este recomandată destul de rar, deoarece aceasta presupune distrugerea completă a microbilor, inclusiv a celor buni.
Citește și : Unde și cum se depozitează corect untul. Multe gospodine fac o mare greșeală
Pentru a curăța suprafețele, CDC recomandă să amesteci apă caldă cu săpun lichid neantibacterian (aproximativ o linguriță de săpun la un litru de apă), să aplici soluția pe suprafețele dorite cu o cârpă sau un burete și să cureți cât mai bine.