Trezitul devreme, traficul, munca de la birou sau dusul copiilor la școală, dis de dimineață, îi fac pe mulți dintre români să sară peste micul dejun și să cumpere de pe drum cel mai la îndemână aliment. Această greșeală însă, vine și cu urmări pentru organism și pentru sănătate.
Toată lumea știe că produsele de patiserie fac mai mult rău decât bine siluetei și sănătății, dar, cu toate astea, mulți români le consumă într-o cantitatea uriașă.
Covrigul, un produs alimentar ieftin și la îndemână, este considerat o bombă cu ceas nutrițională. În plus, consumați în excees, covrigii favorizează supraponderabilitatea și, prin conținutul crescut de zahăr, diabetul.
Dincolo de gustul lor atrăgător, covrigii ascund un amestec de ingrediente care pot avea efecte nocive asupra sănătății. Margarina, sarea, zahărul și potențiatorii de gust nu sunt doar ingrediente comune, ci și factori de risc când vine vorba despre probleme metabolice pe termen lung. Medicul Oana Ciuhureanu atrage atenția asupra acestui aspect, subliniind impactul negativ al covrigilor asupra sănătății.
„Conținutul bogat de făină, margarină, ulei, zahăr, sare și potențiatori de gust îl face pe covrig să fie chiar toxic pentru organism. O cantitate în exces poate să ne creeze probleme metabolice pe viitor”, explică medicul într-un interviu acordat la un post de televiziune.
Pe lângă conținutul lor nutrițional îndoielnic, covrigii pot crea și o dependență dăunătoare. Aceasta se datorează combinației de făină, zahăr și sare, pe care medicul Oana Ciuhureanu o descrie drept „letală”.
În postul Paștelui, cozile la covrigării nu sunt deloc scurte, iar oamenii grăbiți practică obiceiul de a-și cumpăra astfel de produse, cu diverse creme. Totuși, un covrig conține aproximativ 300 de calorii, iar din punct de vedere nutrițional, este nul.
Covrigii cu stafide, cu ciocolată, sau cu fel și fel de mezel în interior sunt mult mai periculoși decât cei cu semințe. Un covrig este echivalentul a trei felii de pâine, avertizează medicii specialiști.
Citește și: Rețetă de pateu din linte și ardei roșu. Un aperitiv de post extrem de delicios și ușor de preparat