Produsul Intern Brut al României ar putea creşte cu 8,7% pe an, prin creşterea egalităţii de gen

Potrivit unui raport al companiei de consultanţă McKinsey&Company, Produsul Intern Brut al României ar putea creşte cu 8,7% pe an, printr-o mai mare implicare a femeilor pe piaţa muncii.
Filip Stan
22 sept. 2021, 17:52
Produsul Intern Brut al României ar putea creşte cu 8,7% pe an, prin creşterea egalităţii de gen
Produsul Intern Brut al României ar putea creşte cu 8,7% pe an, prin creşterea egalităţii de gen

Produsul Intern Brut al României ar putea creşte cu 8,7% pe an, prin creşterea egalităţii de gen, arată un raport al companiei de consultaţă McKinsey&Company. Astfel, România ar putea adăuga la PIB aproximativ 24 de miliarde de euro anual până în 2030, printr-o mai mare implicare a femeilor pe piaţa muncii, prin creşterea numărului de ore plătite şi printr-o mai bună reprezentare a femeilor în domeniile cu productivitate mare.

Produsul Intern Brut al României ar putea creşte cu 8,7% pe an, prin creşterea egalităţii de gen

„Produsul Intern Brut al României ar putea fi mai mare cu 24 miliarde de euro anual până în 2030 – o majorare de 8,7% pe an – prin creşterea egalităţii de gen”, potrivit „Win-Win: How Empowering Women Can Benefit Central and Eastern Europe”, arată cel mai recent raport publicat de compania de consultanţă McKinsey&Company.

Creşterea PIB în România ar putea fi generat de trei factori: creşterea cu 550.000 a numărului de femei active pe piaţa muncii, majorarea cu 1,5 ore pe săptămână a numărului de ore plătite lucrate de femei şi angajarea mai multor femei în sectoarele cu productivitate mare (utilităţi, producţie, servicii financiare, imobiliare).

La nivelul întregii Europe Centrale şi de Est, îmbunătăţirea egalităţii de gen pe piaţa muncii ar putea duce la o creştere PIB cu 146 de miliarde de euro anual până în 2030 (de la 700 la 846 miliarde de euro).

Raportul celor de la McKinsey&Company privind egalitatea de gen în Europa Centrală şi de Est a analizat şapte ţări din regiune: Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Ucraina.

Citeşte şi Cele mai bune meserii de viitor includ domeniile medical și IT. Cum a influențat pandemia piața de muncă

În România, femeile reprezintă aproximativ 52% (10 milioane) din populaţie însă doar 43% din forţa de muncă, procent similar cu media regiunii. În ceea ce priveşte participarea pe piaţa muncii, 59% dintre femeile din România sunt angajate – comparativ cu o medie de 64% în Europa Centrală şi de Est şi de 79% în ţările nordice. Analizând acelaşi indicator în cazul bărbaţilor, România are o medie similară cu cea regională şi cu Europa de Vest, de 78%.

Pe lângă beneficiile macroeconomice, raportul întăreşte argumentele economice în favoarea diversităţii şi la nivelul fiecărei companii. Cercetările efectuate de McKinsey&Company în ultimul deceniu indică faptul că o pondere mai mare a femeilor în funcţiile de conducere se corelează cu creşterea performanţei financiare a companiilor.

Companiile ale căror echipe executive aveau cea mai mare diversitate de gen au înregistrat o probabilitate cu 26% mai mare de a raporta profituri peste medie comparativ cu echipele executive cel mai puţin diverse sau fără femei în poziţii de top, conform unei analize care a inclus 200 de companii mari din Europa Centrală şi de Est.

La nivel regional, femeile sunt încă subreprezentate în funcţii de conducere, în ciuda faptului că acestea înseamnă o parte importantă a forţei de muncă şi a absolvenţilor de facultate, dar în România situaţia este mai bună.

Aproximativ 21% dintre directorii executivi din România sunt femei, comparativ cu 8% în Europa Centrală şi de Est. De asemenea, în România femeile ocupă 27% din funcţiile executive, în timp ce la nivel regional procentul este de 19%, în Europa de Vest de 16%, iar în ţările nordice – 25%. Mai mult, 44% dintre companiile de top din Europa Centrală şi de Est nu au nicio femeie cu rol executiv.

„Acest studiu arată cât de semnificativ este impactul creşterii egalităţii de gen. România ar putea adăuga în fiecare an aproximativ 8,7% la PIB, aproximativ 24 miliarde de euro, prin implicarea mai multor femei pe piaţa muncii. Dar avem şi motive de bucurie, în ciuda participării scăzute a forţei de muncă, deoarece România are un procent relativ mare de femei în funcţie de CEO – 21% – comparativ cu 8% în Europa Centrală şi de Est. Acest lucru demonstrează capitalul uman imens pe care încă nu l-am exploatat”, declară Mariana Miron, Engagement Manager în cadrul biroului din Bucureşti al McKinsey&Company, potrivit News.ro. 

Citeşte şi Lovitură pentru românii cu credite bancare. Cu cât vor creşte ratele lunare

Pentru ca potenţialul neexploatat al femeilor să fie atins, companiile şi autorităţile trebuie să facă demersuri suplimentare, relevă raportul.

„Patru zone de acţiune ar putea deveni prioritare: Crearea unei viziuni comune şi a unui plan de obiective & acţiuni care să abordeze lacunele identificate, să măsoare şi să comunice progresul; Lansarea unor scheme de sprijin pentru grupurile sub-reprezentate. Această măsură include investiţii în traininguri de management şi dezvoltarea unor scheme de sponsorizare pentru a le ajuta pe femei, precum şi pe alte grupuri subreprezentate din anumite domenii de activitate, să ocupe funcţii de top;

Îmbunătăţirea echilibrului dintre viaţa personală şi cea profesională atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, prin oferirea, pe scară mai largă, a colaborărilor profesionale flexibile (muncă part-time, lucrul la distanţă, program de lucru flexibil), prin introducerea sau prelungirea concediului de paternitate şi prin punerea la dizpoziţie a serviciilor accesibile şi de calitate pentru îngrijirea copiilor; Atitudinile sociale: Cercetările McKinsey arată că implicarea liderilor companiilor şi ai instituţiilor publice în reducerea inegalităţii de gen, în loc să delege această activitate către „responsabilii cu diversitatea”, are un impact semnificativ. Prezenţa femeilor în funcţiile de la cel mai înalt nivel este, de asemenea, esenţială”, se mai arată în raport.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul puțin cunoscut unde marea se întâlnește cu muntele. Oferă peisaje care îți taie răsuflarea și e ideal pentru cei care vor să meargă cu cortul sau rulota
Capital.ro
Șoc în România. Marea dezvăluire despre Călin Georgescu și Biserica Ortodoxă
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Mulți români nu-și vor mai permite așa ceva. Prețul produsului va exploda
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dezvăluirea care îl demolează pe Băsescu. România n-a știut nimic: I-am cerut, dar...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Președintele care va împărți România în două. Ce spune cel mai nou sondaj
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns