Produsul nelipsit de pe mesele românilor în perioada comunistă revine în forță în magazine! Este vorba despre sifon, un produs extrem de iubit și apreciat, nelipsit de pe mesele românilor în urmă cu 30 de ani.
Citește și Lidia Fecioru dezvăluie produsul banal din bucătărie care îţi schimbă viaţa
Acum, produsul se regăsește din nou în diverse supermarketuri din țară precum Auchan, Lidl sau Mega Image și costă doar 5,49 lei.
O firmă românească a decis se readucă în atenţia românilor celebrul sifon. Acesta era nelipsit de pe mesele oamenilor în perioada comunistă. După evenimentele din 1989. sifonul a dispărut, fiind înlocuit de apa minerală. Acum, acesta a revenit în forţă în marile supermarketuri sub denumirea de „Mr Sifonescu”, potrivit playtech.ro.
Pe lângă acest produs, mai există și alți agenți comerciali care propun spre vânzare de la flacoane de sifon de 2 litri, până la capetele de sifon și celebrele lăzi.
Reamintim că în anii comunismului, neexistând atâtea sortimente de apă minerală pe piață, românii erau mari consumatori de sifon. Băutura era perfectă într-o zi călduroasă de vară. Pe fiecare masă exista cel puțin o sticlă de sifon.
De asemenea, românii obişnuiau să consume vinul cu sifon.
Produsele tradiționale românești sunt tot mai răspândite pe piața europeană și nu numai. O băutură alcoolică produsă la noi în țară a ajuns să fie foarte căutată în Germania. Mulți nemți au ajuns să stea la coadă ca să o cumpere.
Turiștii din întreaga lume sunt tot mai dornici să cumpere produse tradiționale românești. Tocmai de aceea ele au devenit celebre în afara țării. Niște băuturi alcoolice făcute în Bihor sunt prezente deja la mai toate târgurile tradiționale din Europa.
Această băutură care se bucură de mare succes la târgurile internaționale e pălinca Trămuța. E apreciată în mod special în Germania, unde numărul de cumpărători e foarte mare.
Florian Chișe, în calitate de unic reprezentant al Bihorului în cadrul Târgului Verde de la Berlin, a prezentat această băutură, a cărei rețetă are nu mai puțin de 100 de ani, ea fiind transmisă din generație în generație. În ultimii trei ani, bihoreanul a fost prezent la marele eveniment și este mereu mândru când nemţii stau la rând să dea pe gât o înghiţitură din pălinca lui.
Nu e divulgat secretul rețetei sale, însă a vorbit despre cum se prepară această pălincă din Bihor. Băutura e învechită în vase de dud sau de stejar, de aici provenind și culoarea sa ușor gălbuie. Totodată, în acest fel ea își păstrează aroma prunelor bine coapte din care este obținută.
„Muncesc cu mare drag şi pun multă pasiune la pălinca asta. Poate de aceea este aşa de bună. Nemţii vin şi de 3-4 ori ca să o guste. Spun că este bună şi foarte tare. Cât timp ai calitate, ai mereu loc pe piaţă, indiferent cât de mare e concurenţa.
Este o băutură tradiţională românească obţinută exclusiv prin fermentarea alcoolică şi distilarea unui fruct cărnos sau a unui amestec de fructe.
Pălinca Trămuţa este o băutură tradiţională, rezultată din dubla distilare a prunelor bine coapte şi fermentate în vase de lemn, care are o tărie de 50-52 de grade. Pălinca Trămuţa este învechită minimum un an în vase de dud sau stejar de la care capătă o culoare uşor gălbuie păstrându-şi însă aroma şi buchetul prunelor bine coapte”, a explicat Florian Chișe, potrivit Adevărul.