Produsul tradițional este nelipsit de pe mesele multor români, însă puțini știu că nu este numai un desert tradițional, ci și o sursă de beneficii pentru creierul uman. Vlad Ciurea a vorbit despre cacao, un ingredient de bază al acestui preparat, care ajută stimularea funcțiilor cerebrale.
„Există o grămadă de stimulatoare a proceselor cerebrale. Toate aceste stimulatoare favorizează învăţarea, şi la şcoală, şi la copilul mic. Toţi ştim, de exemplu, că în sesiune se foloseşte cafeaua în cantitate mare. Da, ne ajută.
Ciocolata ne ajută, cacaua ne ajută, stimulează şi ajută. Sunt câţiva factori majori în învăţare: cafeaua, ciocolata, cacaua şi o alimentaţie raţională, cât mai puţine lucruri de tip grăsimi, sarmale, prăjeli, acele lucruri care încarcă stomacul şi sângele nu mai merge în creier.
Apoi, dulce, dar nu zahăr, care este rafinat. Dar dulcele din miere, din fructe, nu prăjiturele însiropate. Trebuie metabolizat uşor acel dulce care dă energie”, a spus prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea.
Citește și: Cozonacul se ține sau nu în frigider? Cât ar trebui să reziste, de fapt, proaspăt
Medicul a subliniat că un desert fără adaosuri de zahăr rafinat, poate transforma cozonacul într-un adevărat aliat al sănătății mentale.
„Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne „extragem” energie. Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici?
Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase.
Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt „poveri” care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao.(…) Ce-i drept, o lume fără bomboane și ciocolată ar fi mai tristă”, a mai spus Vlad Ciurea.