Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat la Digi24 că numărul crescut de infectări din ultimele 24 de ore reprezintă un semnal de alarmă și că transmiterea intra comunitară este o realitate. De asemenea, el a explicat că persoanele cele mai expuse sunt cele peste 70 de ani și că se pune problema posibilității izolării lor la domiciliu.
„S-a estimat că aprilie-mai va fi o perioada de vârf, dar această prognoză nu exclude ca vârfurile să apară în mai”, a spus Doina Azoicăi, la Marius Tucă Show.
„S-a dovedit faptul că cea mai bună soluție e această metodă de distanțare socială. În momentul de față suntem cu un număr de peste 100 de cazuri, suntem în scenariul 3 de pandemie. La momentul acesta, această transmitere locală este încă restrânsă, s-a dovedit faptul că este o transmitere intracomunitară”, a mai spus aceasta.
Imunizarea în masă poate apărea în situația în care peste 70% din comunitatea respectivă sau 70% din persoanele din comunitatea respectivă au trecut prin infecție, spune prof. dr. Doina Azoicăi.
Președintele societății de epidemiologie spune că noul coronavirus face parte dintr-o familie mai largă de viruși, iar existența mai multor serotipuri a determinat apariția la om a diferitelor manifestări. „În mod obișnuit tulpinile obișnuite pot da o răceală comună, la un moment dat în 2003 s-a modificat dat fiind faptul că aceste tulpini de coronavirus pot fi prezente la organismele extraumane. Atunci, prin adaptarea unui subtip de coronavirus la un organism extrauman, a determinat apariția sindromului SARS, care s-a extins în mai multe țări. A determinat un număr mare de decese. S-a demonstrat faptul că aceste tulpini de coronavirus în timp își găsesc gazdă umană pentru a se multiplică și a îmbolnăvi”.
„Încă se scrie istoria acestei pandemii. Peste 85% din manifestări sunt uşoare și medii. Perioada de incubație este mai mare decât la gripă”, spune Doina Azoicăi.
Contactul direct cu o potențială sursă reprezintă pericolul cel mai mare pentru contaminarea celor din jur. „După 4 zile de la contaminare deja persoana respectivă, chiar dacă e în intubație, e contagioasă. Testarea nu este lesne de făcut, implică o capacitate de diagnostic în laboratore speciale și multă resursă umană. Primele simptome pot apărea în 7-14 zile”.
Doina Azoicăi spune că a fost căutată de oficialii de la Guvern, dar nu foarte mult. „M-au căutat, însă nu foarte mult. I-am căutat eu pe ei. Le-am transmis anumite opinii din partea comisiei de epidemiologie. Sper că au fost de folos. Noi suntem pe baricade așa cum e toată comunitatea din România. Suntem într-un moment în care adunăm informații. Lumea știntifică medicală e în căutare de adevăr. Această emergența a virusului nu trebuia să fie o surpriză. În 1918 a fost pandemia de gripă spaniolă când s-au pierdut peste 50 de milioane de oameni. OMS a dat mai multe semnale”.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat, joi seara, la Antena 3, că ideal ar fi ca românii să stea acasă 8-10 săptămâni, pentru ca răspândirea virusului să fie controlată. „Asta este situația ideală și trebuie înțeleasă ca tare. Foarte greu de aplicat în practică, dar recomandarea a început cu 6 săptămâni. Să stea acasă măcar 6 săptămâni, ar fi mai bine 8 și ideal – 10. Sigur că principiul pentru a opri răspândirea acestui virus este de a încerca să rupem comunicarea prin care el se transmite”, a explicat Horațiu Moldovan.
„Deci toată lumea care poate sta acasă este absolut indicat să stea acasă. Să se expună mediului social doar cei care trebuie neapărat să o facă și se pot lua măsuri organizatorice astfel încât șansa contaminări să fie cat mai mică. Întreaga activitate economică și socială trebuie gândită în acest fel: să se mențină evident funcționarea societății, funcționarea economiei, pentru că este neapărat necesară, dar organizarea atentă, care să reducă riscul de contaminare este esențială și este posibilă”, a spus secretarul de stat.