Cadrul didactic aduce o critică dură Parlamentului care a adoptat legea împotriva educaţiei sexuale în şcoli, numindu-l „Parlament retrograd”.
„Domnule Președinte,
V-ați construit proiectul politic promițând o Românie modernă, în care fiecare persoană își poate împlini aspirațiile. O componentă fundamentală a acestei viziuni este România Educată, care asigură dreptul oricărui copil la educație de calitate. Zilele trecute, un Parlament retrograd a decis să limiteze accesul elevilor români la informații despre viață, sănătate și sexualitate. Fără îndoială, predarea în școli a acestor cunoștințe pentru toți copiii reprezintă o parte necesară a educației în lumea în care trăim și este practicată, într-o formă sau alta, în țările civilizate. Aceste ore trebuie să fie accesibile tuturor copiilor, să facă parte din oferta de studiu a fiecărei școli„.
Profesoara Tunegaru este de părere că acordul părinţilor pentru ca micuţii să studieze această disciplină nu este o decizie înţeleaptă. Şi asta întrucât există posibilitatea ca foarte mulţi părinţi să nu facă cerere pentru această disciplină întrucât nici ei ar putea să nu înţeleagă „impactul pozitiv al cunoaşterii”. Şi asta întrucât, potrivit statisticilor oficiale, şase din zece mame minore declară că nu au noţiuni de bază despre contracepţie şi despre reproducere.
„Ultima variată a legii solicită acordul explicit al părinților, sugrumând inițiativa prin birocrație. Informațiile corecte despre igienă, sănătate, protecție sunt vitale, mai ales pentru copiii din medii defavorizate, ai căror părinți nu le pot oferi îndrumarea corectă. Mulți părinți nu vor face cerere scrisă la școală, pentru că nici ei, la rândul lor, nu știu sau nu pot să înțeleagă impactul pozitiv al cunoașterii.
Avem o datorie morală de a-i sprijini și îndruma mai ales pe copiii vulnerabili, să-i ajutăm să iasă din prăpastia sărăciei și a ignoranței. Nu o să devenim o Românie modernă, câtă vreme avem cel mai mare număr de sarcini în rândul adolescentelor din Europa. Șase din zece mame minore spun că nu au informații esențiale despre contracepție și igiena reproducerii„, atrage atenţia profesoara.
Citeşte şi Biserica se opune obligativităţii educaţiei sexuale în şcoli: „Un atentat asupra inocenţei copiilor”
În finalul mesajului său, profesoara Cristina Tunegaru face apel la preşedintele Iohannis să contribuie la formarea unei Românii moderne şi educate.
„Vă rog să vă ridicați deasupra mocirlei politice și să demonstrați că sunteți de partea bună a istoriei, că vă doriți și credeți într-o Românie Modernă și Educată!„, a scris profesoara Cristina Tunegaru pe Facebook.
Camera Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută proiectul privind Educaţia sexuală în şcoli, cu două modificări. Astfel, disciplina se va numi „Educaţie sanitară”, nu sexuală, şi va fi predată doar cu acordul părinţilor.