„M-am săturat să îmi dea lecţii cei care n-au diplomă de bacalaureat, n-au diplomă de licenţă sau au făcut facultatea de medicină 9 ani, sau au operat hernie la Huşi. Deci m-am săturat pentru că, dacă e o abordarea eficientă trebuia să aibă un grup de lucru care tot timpul să urmărească ce s-a constatat în ştiinţă cu privire la această epidemie, trebuia ca acel grup de lucru să ia PubMed-ul, care este una din bazele de articole ştiinţifice cea mai bună din lume, să vadă ce s-a scris în cele 30-40.000 de articole ştiinţifice despre Covid, în cele 3600 de articole despre Covid la copii şi după aceea să vină cu astfel de propuneri. M-am enervat din cauză că mi se dau aceste minciuni şi mi se spun ca şi cum ar fi un adevăr, ca Biblia. Nu reuşesc nici măcar să calculeze incidenţa într-o localitate şi apar trei cifre diferite, atunci de ce să-i cred şi mai ales argumentele pe care le aduc„, spune medicul Astărăstoae.
Profesorul a făcut referire şi la mult-discutata problemă a pelerinajului la moaştele Sfintei Parascheva, susţinând că pretextul autorităţilor că nu organizează pelerinajul pentru că oamenii se pot îmbonăvi în autocar nu are nicio bază reală.
„Dacă ne raportăm strict la acest pelerinaj, argumentul care s-a adus a fost nu faptul că se adună o masă mare de oameni la acest pelerinaj, ştiau că nu ţine pentru că întotdeauna pelerinajul a fost bine organizat şi s-au luat măsuri, oamenii stăteau la un metru jumătate. Eu am stat la doi metri de cel din dreapta mea şi la doi metri de cel din stânga mea, aveau măşti deşi m-am săturat de sfânta mască, dar este lege, o respectăm. Au venit cu argumentul că în autocar se vor îmbolnăvi, pe ce se bazează? Atunci trebuie să întrerupi toată circulaţia autocarelor, dacă se îmbolnăvesc şi aşa au grijă de noi. Eu cunosc oamenii, îi cunosc. Dacă ar avea sentimente de compasiune, nu ar proceda cum procedează acum să introducă frica şi panica în oameni. Frica te îmbolnăveşte, frica scade imunitatea. Curajul, speranţa cresc imunitatea”, adauga medicul.
Profesorul Astărăstoae este de părere că autorităţile ar fi trebuit să încurajeze populaţia, nu să creeze panică şi să deprime populaţia.
„Pentru cei care n-au credinţă, efectul Placebo vindecă, pentru că omul are încredere, fără să îi dai ceva. Sau, din contră, moartea de cauză psihică, ai încălcat un tabu, ai frică, poţi să mori şi la necropsie nu găseşti niciun semn morfologic, pentru că pe descărcările nonadrenalină apar tulburări funcţionale şi se poate ajunge la moarte. În loc să îi încurajezi, tu deprimi populaţia. În momentul de faţă toată populaţia e nevrotică, inclusiv eu, am ajuns la nevroză pentru că m-am săturat„, precizează profesorul Astărăstoae.
Profesorul Astărăstoae a enumerat cele mai grave greşeli ale autorităţilor, printre acestea, carantinarea. În opinia sa, autorităţile române au instituit greşit măsura carantinării, întrucât aceasta se instaurează pe termen scurt, pentru ca autorităţile să profite de acest timp şi să elaboreze strategii pandemice şi postpandemice.
„Nimeni nu ne-a spus care e rolul carantinei şi cât poate dura. Carantina nu opreşte o epidemie, nu vindecă, ea se introduce pe un termen scurt, astfel încât autorităţile să facă planurile strategice pandemice şi postpandemice. A spune că prin carantină opreşti circulaţia virusului este o minciună sau o jumătate de adevăr„, a spus profesorul.
Totodată, profesorul Astărăstoae susţine că prognozele s-au făcut după ureche şi că infecţia cu noul coronavirus este mult mai puţin gravă decât se credea la început. De asemenea, profesorul acuză autorităţile de faptul că au întreţinut în mod intenţionat confuzia dintre infectat şi bolnav.
„Cel mai grav este că nimeni nu spune ca aceste teste PCR nu sunt fidele. Cea mai mare greşeală este că în nicio ţară cu un sistem de sănătate cât de cât pus la punct, nu s-au împărţit spitalele, toate au avut o linie Covid si o linie non Covid„, a încheiat medicul.