Profesiile libere scapă de reîncadrarea veniturilor. Banii plătiţi statului vor fi returnaţi

Veniturile din profesii libere obţinute după 1 ianuarie 2009 şi până la 31 decembrie 2015 inclusiv nu vor mai fi reîncadrate ca dependente de ANAF, cu plata taxelor ca pentru salarii, potrivit unui proiect de lege, care va fi discutat miercuri în şedinţa de guvern. Acelaşi proiect stabileşte că deciziile de impunere emise deja vor fi anulate, iar sumele achitate vor fi returnate.
Iulian Tudor
13 mai 2015, 09:30
Profesiile libere scapă de reîncadrarea veniturilor. Banii plătiţi statului vor fi returnaţi

Veniturile din activităţile independente – activităţi comerciale, profesii libere şi drepturi de proprietate intelectuală -, desfăşurate după 1 ianuarie 2009, nu vor mai fi reîncadrate dacă se conformează condiţiilor enumerate de proiectul de lege.

Citeşte şi Guvernul vrea AMNISTIA FISCALĂ pentru profesiile liberale. Cine ar beneficia de ea VIDEO

Astfel, veniturile nu vor mai reîncadrate dacă:

De la 1 ianuarie 2016, persoanele care desfăşoară activităţile îndeplinesc criteriile aplicabile activităţilor indepedente prevăzute în proiectul de Cod fiscal, aflat încă în dezbaterea parlamentului.

Până cel târziu la 31 decembrie 2015, încheie contract individual de muncă conform Codului Muncii sau orice altă formă contractuală, permisă de legea aplicabilă activității respective, pentru derularea activităţilor dependente.

Nu mai desfăşoară respectivele activităţi pentru plătitorul de venit la data de 31 decembrie 2015.

Conform proiectului de Cod fiscal, aflat în dezbaterea Parlamentului şi care urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016, activitatea independentă este orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește majoritatea dintre următoarele criteria, respective trei din cinci criterii: persoana fizică dispune de libertatea de alegere a desfăşurării activităţii, a locului de desfăşurare a acesteia și a programului de lucru; activitatea poate fi desfăşurată pentru unul sau mai mulţi clienţi; riscul inerent activității este asumat de contribuabil; activitatea se poate desfășura prin utilizarea cu preponderență a patrimoniului afacerii, prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice, în funcție de specificul activității; desfăşurarea activității se realizează direct sau cu personalul angajat în condiţiile legii.

Anularea datoriilor la impozit pe venit şi contribuţii

În urma controalelor ANAF, desfăşurate în ultimul an, au fost reîncadrate veniturile unor activităţi independente ca dependente, fiind emise decizii de impunere pentru plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor de asigurări ca pentru salarii.

Proiectul de lege anulează deciziile de impunere emise şi stabileşte că sumele achitate vor fi returnate.

Astfel, este prevăzut că nu vor mai fi emise noi decizii de impunere, deciziile emise deja nu vor fi mai trimise, deciziile emise şi trimise vor fi anulate, iar sumele achitate vor fi returnate.

Citeşte şi Declaraţia 200 trebuie depusă până în 25 mai la sediile ANAF. Cine trebuie să o completeze

Proiectul prevede că, până la data de 1 ianuarie 2016, nu se mai emit decizii de impunere pentru stabilirea de diferenţe de obligaţii fiscale principale şi/sau obligaţii fiscale accesorii de tipul impozitului pe venit, contribuţiilor de asigurări sociale, în sarcina plătitorului de venit şi/sau beneficiarului de venit, în vederea reîncadrarii ca dependentă a activităţii independente. Dacă au fost emise decizii de impunere, anterior intrării în vigoare a prevederilor acestei legi, prin care au fost stabilite obligaţii fiscale suplimentare acestea nu mai sunt comunicate, iar obligaţiile fiscale principale şi accesorii se scad din evidenţa analitică pe plătitor pe bază de borderou de scădere. Dacă au fost emise şi comunicate decizii de impunere sau orice alte acte administrativ-fiscale, până la data intrării în vigoare a acestei legi, vor fi emise şi comunicate din oficiu contribuabilului şi/sau, după caz, plătitorului de venit, decizii de anulare, indiferent dacă au fost contestate şi/sau atacate. Dacă au fost emise şi comunicate decizii de impunere şi au fost achitate obligaţiile fiscale principale şi/sau accesorii, sumele sunt restituite.

Datoriile la TVA

Proiectul de lege mai prevede că persoanele fizice cu venituri din activităţi independente care nu s-au înregistrat în scopuri de TVA, aşa cum prevede Codul fiscal în cazul depăşirii plafonului de înregistrare de 65.000 euro la cursul de la data aderării, respectiv 220.000 lei, nu vor plăti diferenţe de obligaţii fiscale principale şi/sau obligaţii fiscale accesorii dacă până la 31 decembrie 2015 se vor înregistra în scopuri de TVA sau vor încheia un contract individual de muncă sau orice altă formă contractuală, permisă de legea aplicabilă activităţii respective, pentru derularea activităţilor dependente.

Reîncadrarea veniturilor din activităţi independente a fost făcută de ANAF în baza articolului 7 din Codul fiscal. Diferentele stabilite sunt considerabile, precizează specialiştii Contexpert, taxarea efectivă a activităţilor independente este de circa 26%, în timp ce pentru salarii depăşeşte 75% cumulat pentru angajat şi angajator. Accesoriile, însemnând dobânzi şi penalităţi de întârziere, sunt în acest moment de 18,25% pe an. Având in vedere că majoritatea deciziilor de impunere au fost emise pentru toată perioada de prescripţie, obligaţiile principale şi accesoriile au fost calculate pentru cinci ani anteriori

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri, obligați să plătească. Taxe majorate cu 38% din 2025. NU scapă nimeni
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Lovește capota mașinii înainte de a porni motorul. La ce ajută
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
StirileBZI
Această plantă nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun! Atrage banii și bunăstarea
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători