Guvernul suedez a decis închiderea stațiunilor de schi, a activat planul de urgență în spitalele din Stockholm și a recomandat o regândire a planurilor de călătorii în vacanța de Paște. Grădinițele și școlile au rămas încă deschise, iar Lia a declarat pentru Life.ro că, după un concediu medical de 4 zile, timp în care a trecut prin toate stările febrile ale unei gripe, s-a întors la copiii ei de la grupă, pe care continuă, cu zâmbet pe buze și iubire, să îi îmbrățișeze și să-i ajute.
„Aș zice că și suedezii sunt panicați în legătură cu virusul, dar ce nu văd aici este vreo isterie. Oamenii au încredere în măsurile, puține, luate până acum și au convingerea că sistemul de sănătate va face față. Acum întreaga societate îi susține pe cei din sistemul de sănătate și din toate zonele care asigură urgențele sociale.
Una dintre cele mai la îndemână măsuri a fost să țină deschise grădinițele și școlile generale, tocmai pentru ca cei care lucrează în zonele sensibile, de siguranță națională, să aibă unde să-și lase copiii când merg la muncă.
Eu lucrez la o grădiniță și am convingerea că Suedia va păstra câteva unități deschise, chiar dacă majoritatea își vor înceta activitatea, tocmai pentru a acoperi nevoile celor din „prima linie”, a spus Lia Stoica.
Educatoarea româncă a făcut şi o comparaţie între cum sunt tratate acest tip de evenimente în media românească şi cea suedeză.
„Am fost în România când nu se întâmpla vreo pandemie, ci veneau niște ploi mai puternice, iar la televizor era isterie. Eram la ai mei acasă și simplul fapt că treceam de câteva ori pe lângă televizorul care anunța totul cu un ton grav, isteric îmi dădea o stare de neliniște inexplicabilă.
În România „urlă” televizoarele. Reclamele la un meci de fotbal sunt apocaliptice, cele la medicamente sunt înfiorătoare.
Aici, în Suedia, știrile legate de COVID-19 se transmit pe două posturi tv: pe cel național și pe unul privat. În plus, mai vezi știri legate de măsurile guvernului în online, la radio sau în ziare.
Nu apare nimeni la fiecare 3 ore să te anunțe că s-au mai infectat 10 oameni și că în Italia au mai murit 900 de oameni. Iar asta în ciuda faptului că suedezii sunt foarte conectați cu Italia, au case de vacanță acolo, merg la schi în zonă. La fel și cu Spania.”, a adăugat Lia.