Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a fost lansat în dezbatere publică proiectul premergător Legii Educației, care, la fel ca Legea familiei, trebuie să fie rezultatul unei dezbateri profunde, profesioniste și transparente.
Întrebat care sunt modificările esenţiale pe care le va aduce Legea educaţiei şi de ce nu se apelează la o ordonanţă de urgenţă după modelul din decembrie 2014, când prin OUG au fost modificate 97 de puncte, ministrul a spus că este nevoie de o nouă lege pentru a asigura coerenţă.
„E nevoie de o nouă lege în primul rând pentru a asigura coerenţa cu alte reglementări legale, a asigura coerenţa între articolele aceleiaşi legi şi a asigura coerenţa cu cerinţele sistemului de educaţie care trebuie să fie legate strâns de cerinţele mediului socio-economic. Una din cerinţe este debirocratizarea sistemului de învăţământ, profesorii nu mai trebuie să producă documente, ci progres clar. Putem să luam în considerare o salarizare diferenţiată a profesorilor, în funcţie de rezultatele elevilor şi de progresul şcolar„, a mai spus ministrul.
Totodată, noua lege va fi, în opinia ministrului, rezultatul unei consultări largi, în cadrul căreia vor trebui să se pronunţe şi studenţii, şi profesorii, şi agajatorii, şi sindicatele din învăţământ.
„Am văzut cu toţii ceea ce a generat promovarea unei legi a educaţiei prin asumarea răspunderii. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple. S-a stabilit, în urmă cu câteva zile, la o întâlnire comună cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământul superior şi din preuniversiar necesitatea unei noi Legi a educaţiei”, a mai spus ministrul Câmpenu.