Profesorii care fac meditaţii, obligaţi să aibă casă de marcat. Reprezentanţii profesorilor spun că ANAF ar trebui să se concentreze pe advăraţii evazionişti fiscali şi nu pe cei ale căror salarii nici măcar nu cresc conform legii. Doar deschiderea unei forme de organizare, fie PFA, fie SRL i-ar costa pe profesori între 500 şi 2000 de lei.
Citeşte şi: Câte şcoli rămân deschise de luni. Profesorii refuză să testeze elevii anticovid DOCUMENT
Cristian este profesor de matematică de 38 de ani. În ultimii doi, a făcut doar meditaţii. Trăieşte din asta şi o face în mod legal. Totuşi, ca să aibă o casă de marcat şi un SRL nu a fost deloc uşor.
„Nu poți să o faci singur, pentru că ai nevoie de atâtea aprobări, încât e aproape imposibil. Mi-am luat casă de marcat, a durat 5 zile să îmi vină din nu știu ce depozit, am fiscalizat casă de marcat, trebuie să te duci la vreo 3 sucursale de ANAF să faci asta.
Eu lucrez puțin pe zi, cu câte un singur elev. Dar totuși mi s-a părut normal să intrăm intr-o legalitate„, a povestit Cristian, pentru Antena 3.
Profesorii care nu-şi declară veniturile oblinute din meditaţii riscă oricând să fie verificaţi de fisc. Conform legii, orice bun personal sau venit suplimentar, care nu are acoperire în documentele fiscale, poate fi pus sub sechestru.
Florin Cîţu a afirmat că nimeni nu va avea de suferit şi vor fi alocate toate resursele necesare, la rectificarea bugetară. Reacţia a venit în contextul unei întrebări cu privire la imposibilitatea unui Guvern interimar de a efectua rectificarea bugetară.
„Să nu ne mai grăbim. Bineînţeles că se pot aloca resurse, că rectificarea bugetară înseamnă să aloci resurse dintr-o parte în alta. Se pot aloca resurse prin intermediul Fondului de rezervă al Guvernului. Se pot aloca resurse.
Fondul se poate umple cu resurse din alte ministere, deci nu asta este problema. Veţi vedea când va fi nevoie. Deci dacă va fi nevoie şi dacă vom ajunge în acea situaţie, vă spun că nimeni nu va suferi şi vor fi resursele în continuare. Ştiţi foarte bine că şi anul trecut bugetul a fost adoptat în februarie.
Deci nu este o problemă să nu ai buget. Avem un buget care a fost făcut anul trecut. Vom merge până pe 12. Sunt lucruri care se pot face, dar nu este optim. De aceea e nevoie şi ca PSD şi USR să arate că vor cu adevărat să treacă peste această criză, nu doar să schimbe în fiecare zi, să vină cu o altă soluţie”, a declarat Florin Cîţu.