Profesorii cu doctorat vor fi verificați lunar, transmite Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Guvernul nu a acceptat nicio variantă propusă de federațiile sindicale

Toți profesorii cu doctorat vor fi verificați lunar, după ce a fost eliminată de Guvern prevederea ca sporul de doctorat să fie plătit în urma unei verificări anuale.
Filip Stan
01 mart. 2024, 18:43
Profesorii cu doctorat vor fi verificați lunar, transmite Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Guvernul nu a acceptat nicio variantă propusă de federațiile sindicale

Mai exact, OUG nr. 10 din 22 februarie 2024, care modifică Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și alte acte normative, a fost adoptată fără excepția ca profesorii să fie verificați anual.

„Guvernul României nu a fost de acord cu niciuna dintre variantele propuse de federațiile sindicale. În aceste condiții, plata indemnizației de doctorat se va efectua în urma verificării realizate prin evaluarea lunară a angajatului, conform OUG nr. 115/2023”, se arată în informarea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

„FSLI, alături de celelalte federații sindicale, a solicitat Premierului României exceptarea personalului didactic de la regula verificării realizate prin evaluarea lunară a angajatorului. Prin adresa comună din 30 ianuarie 2024, federațiile sindicale au atras atenția asupra situației create în sistemul de învățământ ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor art. XXXVIII din O.U.G. nr. 115/2023: „Modificarea tuturor fișelor de post generează o birocrație excesivă și nejustificată a actului educațional și a procesului de învățământ din unitățile și instituțiile de învățământ, cu atât mai mult cu cât calitatea actului de instrucție și educație și rezultatele predării nu pot fi transpuse în rezultate cuantificabile lunar”.”

Citește și Profesorii iau bani înainte de Paște. Ministerul Educației așteaptă listele de la inspectoratele școlare

Sindicatele profesorilor au anunțat, pe 1 februarie, că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat. Pentru plata sporului de doctorat pentru profesorii din învățământul preuniversitar și superior verificarea se va face printr-o evaluarea anuală, nu lunară.

Proiectul de OUG a fost adoptat de Guvern și a fost eliminată prevederea referitoare la verificarea anuală, ceea ce înseamnă că sporul pentru titlul de doctor este plătit doar dacă activitatea profesorilor este verificată suplimentar lunar, conform OUG 115/2023.

Condiționarea sporului de doctorat de verificări suplimentare a fost inclusă în proiectul de ordonanță pentru economii la buget din mai 2023, potrivit surselor Edupedu.ro, însă a fost eliminată din varianta publicată în Monitorul Oficial.

Citește și Ciolacu anunţă „Masă sănătoasă” în 1.200 de şcoli. Veste bună pentru 450.000 de elevi

Atunci s-a pus următoarea problemă: dacă într-o școală sunt doi profesori de matematică (unul are doctorat, iar celălalt este fără doctorat), cum ar putea decide școala că postul pe care este încadrat profesorul cu doctorat justifică faptul că pentru acest post să se acorde indemnizația de doctorat.

Guvernul a aprobat condiționarea sporului de doctorat de verificări suplimentare în decembrie 2023, deși Consiliul Legislativ a solicitat eliminarea prevederii pentru că are un caracter arbitrar şi este practic imposibil de realizat.

Un specialist într-un domeniu, care deține și titlul de doctor, folosește pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu toate cunoștințele dobândite pe parcursul formării universitare, postuniversitare sau continue, neputând fi separate cunoștințele și abilitățile atestate prin titlul de doctor, de cele dobândite prin alte modalități de formare, potrivit Consiliului Legislativ.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Medicul care a stârnit mistere și controverse. De ce îl iubeau pacienții, iar colegii îl disprețuiau
Capital.ro
Decizie pentru toți proprietarii de terenuri. Se aplică în sute de localități din România
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Ce angajați primesc prime în concediu. Domeniile în care se fac mari cadouri
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Devine obligatoriu în România. Trebuie să raporteze
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ministrul slovac al Culturii acuză minoritatea LGBTQ+ pentru scăderea ratei fertilității în Europa
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!