Peste 700 de profesori de informatică cer Ministerului Educației să introducă în programa școlară de liceu ore de programare elementară și algoritmi, la toate clasele, indiferent de profil, scrie edupedu.ro. Într-o scrisoare adresată ministerului, dascălii, împreună cu Asociația patronală a Industriei de software și servicii (ANIS), solicită ca programarea să fie inclusă în trunchiul comun al claselor de liceu.
„Considerăm că orice absolvent trebuie să aibă abilități digitale materializate în utilizarea calculatorului și a programelor dar și în capacitatea de a gândi structurat, algoritmic și de a putea construi singur un program simplu care coordonează un dispozitiv. Competențele în domeniul algoritmilor și programării elementare trebuie astfel verificate la examenul de bacalaureat în proba multidisciplinară”, se mai arată în comunicat.
„Statisticile actuale spun că este o criză acută de specialiști și oameni cu minime competențe IT&C, iar cetățenii români sunt pe ultimul loc în Europa în privința competențelor digitale. De aceea facem un demers către MEN, să acorde importanța cuvenită informaticii în examenele de sfârșit de ciclu de învățământ și în trunchiul comun al planului cadru.
Iată propunerea noastră:
1. Informatica trebuie să aibă un loc important în planul cadru la liceu, indiferent de profil, de aceea susținem existența a unei ore de algoritmi și bazele programării pe tot parcursul claselor IX-XII, în toate clasele de liceu. Aceasta va continua, de fapt, planul cadru existent în prezent la gimnaziu.
2. De asemenea, solicităm ca în proba multidisciplinară de bacalaureat să existe și elemente de algoritmi și programare.
Facem precizarea că demersul nostru nu se referă la planul cadru pentru clasele de matematică-informatică, ci mai ales la acelea care nu au prevăzut nicio oră pentru studiul bazelor informaticii”, transmit profesorii.
Citeşte şi: Structură an şcolar 2022-2023. Schimbări majore privind vacanţele
Ideea profesorilor din informatică este contrazisă de un consilier şcolar din Bucureşti. Cora Aprozeanu, consilier psihopedagog la Școala „Emil Racoviță” din București, a declarat pentru şcoala9.ro că, pentru a studia programarea, un domeniu destul de dificil, un elev are nevoie de niște capacități cognitive deja bine dezvoltate, o gândire matematică ce se formează în școala generală.
„Copiii își aleg la liceu niște profile și specializări conform unor orientări școlare deja stabilite. (…) Mi s-ar părea că, pentru un copil care are alte interese, este ușor nepotrivit să-l pui să facă programare. Când își aleg un anumit profil la liceu, copiii sunt cumva orientați aptitudinal, au un profil psihoaptitudinal deja conturat și fac alegerea în cunoștință de cauză”, a spus Cora Aprozeanu, consilier psihopedagog.
„E ca și când, în loc să-și ocupe timpul de liceu să învețe matematică și informatică, pe elevii de la profilul real i-aș pune să învețe limba latină. Nu toată lumea trebuie să se facă programatori, la fel cum nu toată lumea trebuie să se facă medici”, continuă psihopedagoga.