Prima măsură în scandalul de fraudă de la BAC a fost luată deja. Directoarea liceului Dimitrie Bolintineanu a fost reţinută de procurori. 37 de profesori au fost ridicaţi de poliţie din sălile de clasă şi audiaţi toată noaptea, după o amplă acţiune a autorităţilor.
Agenţi sub acoperire s-au infiltrat în liceu cu câteva zile înainte de proba la Limba şi Literatura Română şi au reuşit să îi înregistreze pe profesori în momentul în care negociau şpaga cu elevii care urmau să susţină examenul de Bacalaureat, informează România TV.
Luni, mai mulţi poliţişti au venit pentru percheziţii la liceul Bolintineanu din Capitală. Aceştia au intrat chiar şi în sălile de clasă şi i-au verificat pe elevi pentru a căuta sume de bani sau obiecte ce ar putea să dovedească fraudarea examenului. Elevii care nu aveau asupra lor obiecte interzise au semnat declaraţii.
Şpaga era un lucru obişnuit în rândul liceului, spun elevii. Un elev de clasa a X-a a dezvăluit pentru România TV că unii profesori luau sume cuprinse între 200 şi 400 de lei pentru ca elevii să obţină o notă de trecere. Unii elevi care învăţau la seral au dat şi ei bani directorului adjunct pentru a trece clasa.
La audieri au fost chemaţi chiar şi profesorii care nu au intrat în ziua examenului în şcoală. Mai mult, directorii au aflat la Poliţie că au fost demişi.
În total, 37 de profesori au fost ridicaţi de poliţie pentru că au încercat să fraudeze examenul. Candidaţii au fost ajutaţi de profesorii supraveghetori să rezolve subiectele la proba scrisă de limba şi literatura română.
Poliţiştii au găsit bani asupra dascălilor: ascunseseră bancontele în lenjeria intimă. De altfel, cei 32 de supraveghetori şi cei cinci membri ai comisiei au fost filaţi timp de o săptămână, iar în şcoală s-au instalat sisteme de supraveghere.
„Speram că nu se va ajunge aici, că instalarea camerelor de supraveghere va fi un semnal clar transmis celor care au astfel de tendinţe. Unii dintre ei nu au înţeles acest lucru (…), iar acum vor suporta consecinţele. Acum vor fi afectaţi toţi, din cauza unora care nu-şi merită statutul de cadre didactice. Este o pată pe imaginea învăţământului preuniversitar şi universitar din România. Câtă vreme societatea civilă va înţelege că aceia care practică astfel de lucruri sunt un număr restrâns, vom merge pe o cale bună. Dar dacă se va încerca o generalizare nu este în regulă. Fiecare caz trebuie sancţionat ca atare, cei care au greşit să fie îndepărtaţi din învăţământ şi să înceapă o curăţire a sistemului preuniversitar. Este spre binele majorităţii colegilor noştri, al dascălilor de carieră”, a declarat Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.
La liceul Dimitrie Bolintineanu 258 de elevi au susţinut examenul de Bacalaureat.