Ministrul Educației a anunţat că ministerul pe care-l conduce și unitățile de învățământ vor avea obligația să treacă religia în programa școlară ca materie opțională pentru elevi începând din anul școlar 2015-2016.
Profesorul Emil Moise, presedinte al Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, a anuntat intr-un comunicat remis HotNews.ro ca „la 3 saptamani dupa publicarea deciziei Curtii Constitutionale, conform careia ora confesionala de Religie nu mai poate fi predata in unitatile publice de invatamant preuniversitar decat copiilor ai caror parinti au depus o cerere explicita in acest sens, sau elevilor majori in aceleasi conditii, fapta contrara constituind infractiune, am intocmit o dresa catre cultele religioase recunoscute din Romania, solicitandu-le sa respecte prevederile Constitutiei Romaniei, ale legislatiei nationale, ordinea de drept si drepturile omului”.
In adresa trimisa Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, presedintele Asociatiei sustine ca, „incepand cu data de 23.01.2015, cadrele didactice care au predat si predau Religia fara cererea explicita a parintilor sau a elevilor majori nu vor putea fi retribuite din bani publici cata vreme nu au existat cererile mentionate in Decizia Curtii Constitutionale. Asociatia va sesiza Curtea de Conturi a Romaniei, solicitand verificarea acestui aspect si luarea masurilor care se impun”.
Ministrul Educaţiei a declarat că susţine ideea să se facă cerere pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu, primar, gimnazial liceal, cu excepţia acestui an, când se impun măsuri tranzitorii”.
Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, după decizia Curţii Constituţionale privind participarea elevilor la ora de religie, Ministerul Educaţiei va stabili şi modul în care va fi reglementată noua prevedere.
„Din septembrie 2015, orele de religie sunt obligatorii pentru Ministerul Educaţiei şi pentru şcoli, şi opţionale pentru elevi. Aşadar, modificarea face referire la faptul că, în noul an şcolar, elevii vor trebui să facă opţiuni cu privire la participarea la ora de religie, faţă de anul trecut, când au făcut opţiuni cei care nu au vrut să facă religia. Locul disciplinei este acelaşi”, a precizat ministrul Educaţiei, potrivit Mediafax.
Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a declarat că decizia Curții Constituționale privind neconstituționalitatea obligației de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie nu poate fi aplicată retroactiv, astfel încât aceasta va intra în vigoare din septembrie 2015.
Elevii care nu au făcut cerere în septembrie 2014 că nu doresc să participe la orele de religie vor merge în continuare la aceste cursuri până la sfârșitul anului școlar actual.
„Conform legii, hotărârea Curții Constituționale intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial, dar nu poate produce efecte retroactiv. Drept urmare, din septembrie 2015, orele de religie sunt obligatorii pentru Ministerul Educației și pentru școli și opționale pentru elevi. Deci, în noul an școlar, elevii vor trebui să facă opțiuni cu privire la participarea la orele de religie. Diferența față de anul trecut este că atunci au făcut opțiuni în care au precizat în mod expres cei care nu vor să facă religia, iar de anul viitor vor face opțiuni cei care vor să facă religia”, a declarat ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.
CITEŞTE ŞI: Copiii crescuţi, de mici, într-un mediu religios, expuşi la anumite dificultăţi