Profesorii debutanţi din Franţa vor primi salarii de cel puţin 2000 de euro din 2023, este anunţul făcut de ministrul francez al Educaţiei.
Citeşte şi Salarii de peste 4000 de lei pentru profesori. Anunţul făcut de ministrul Sorin Cîmpeanu
Guvernul francez a alocat din bugetul pe anul următor 935 de milioane de euro pentru măriri salariale în învățământ, astfel: 635 de milioane de euro sunt rezervate creșterii salariilor profesorilor și alte 300 de milioane de euro pentru creșteri în cazul profesorilor care vor lua și atribuții suplimentare la școală, precum ore de consiliere, ore remediale, funcții în comisiile școlare, informează Le Parisien, potrivit edupedu.ro.
Potrivit TF1, Ministerul Educației primește în Franța cei mai mulți bani de la bugetul de stat.
“Cei 2.000 de euro net pentru noii profesori vor duce la o reevaluare și la o revizuire a întregii evoluții salariale. Când ai vechime, vei câștiga mai mult decât cei care abia au sosit. Este foarte posibil ca un profesor cu câțiva ani de vechime să primească o creștere de până la 25%. Avem un buget care ne permite să mergem pe creșteri salariale substanțiale”, mai notează Le Parisien, pe baza explicațiilor de la reprezentanții ministerului Educației din Franța.
Potrivit FranceInfo, un profesor stagiar, aflat în primul an de predare, primește 1.500 de euro net în primul an. Apoi 1.700 în anul următor, când devine angajat cu drepturi depline, în timp ce un salariat care câștigă salariul minim pe economie obține 1.330 de euro. Aceeași sursă mai remarcă și faptul că, în medie, un profesor francez obține lunar de două ori mai puțini bani decât un profesor din Germania.
Şi în România ministrul Educaţiei le-a promis dascălilor că salariile acestora vor creşte, astfel încât să nu mai existe profesori în România plătiţi sub salariul mediul pe economie.
„Salariile sunt element principal de atractivitate. Este prima oara când o lege sectorială prevede creșterea salariului profesorilor, astfel încât în România sa nu mai existe niciun cadru didactic, indiferent de nivel, nici macar stagiarii, cu un salariu sub salariul mediu pe economie.
Iar salariul mediu pe economie este de 4.000 de lei, net, vorbim de salariul net. Toate celelalte salarii trebuie să crească proporțional. Dacă nu intelegem acest lucru, n-avem nici cea mai mica sansa de a atrage in cariera didactica cei mai buni absolventi ai universitatilor romanesti.
Este o altă ipocrizie.
Niciun absolvent de top nu va alege un salariu de 2500 de lei daca are optiuni de 5-6-7-8 sau 9 mii de lei. Mai ales ca universitatile sunt in centre universitare unde sunt oferte.
Daca nu vom intelege acest lucru, toate schimbarile din legile educatiei, care sunt schimbari exceptionale, la nivel de structura, de mecanisme, fara resurse alocate și fara salarizarea cadrelor didactice, nu vom reusi nicidecum.
Iar generații precum este generația mea, dacă ratează șansa acestor legi, nu vor mai avea o altă șansă în educație”, declara recent Sorin Cîmpeanu la Realitatea Plus.
În prezent, profesorii debutanți primesc 100 lei în plus la salariu. Potrivit noilor prevededi care se preconizează în Educaţie, veniturile dascălilor vor cresc, în medie, cu 150 lei.