Profesorii mai pot depune până vineri să depună ”declarația de integritate”. Aceștia își vor asuma astfel, sub semnătură, că nu au făcut anul trecut meditații pe bani cu elevii din clasele la care predau. Formularele semnate de aceștia vor ajunge vineri în arhivele angajatorului și intră sub incidența legii privind falsul în declarații.
Între timp, consultanții fiscali le amintesc cadrelor didactice că impozitul pe sumele nedeclarate la ANAF a ajuns la 70%. Cea mai recentă estimare arată că piața meditațiilor la negru a depășit 350 de milioane de euro.
Până pe 25 mai, profesorii care au făcut anul trecut bani din meditații trebuie să depună declarația unică. Cei care au primit peste 25.000 de euro din meditații în 2024 vor trece automat în sistemul real. În acest caz vor putea deconta chiria, întreținerea, factura de curent și de internet, dacă dau acasă meditații private. Sumele vor contribui la pensii mai mari la încetarea activității.
În prag de examen, liceenii de clasa a XII-a percep meditațiile de sufragerie drept o normalitate. Încă de acum 4 ani, un sondaj confirma că peste o treime dau lunar, în medie, 700-800 de lei pentru pregătire în privat. Singura regulă impusă profesorilor de Ministerul Educației este să declare că nu iau bani de la elevii pe care-i au și la clasă.
Daniel David, noul ministru al Educaţiei, vrea să reglementeze meditaţiile.
„În opinia mea este că dacă sunt vizibili, înseamnă că meditațiile se fac legal și este în regulă. Eu doar asta am spus. Meditațiile nu trebuie făcute pe ascuns, adică nu trebuie făcute într-o manieră în care nu pot fi fiscalizate și în același timp trebuie să avem grijă să evităm conflictul de interes, dar nu sunt pentru a le interzice”, a declarat Daniel David la Digi24. „Meditațiile fac parte din diverse, nu sunt un fenomen numai la noi în țară, există și în celelalte țări, doar hai să le facem legal și să evităm conflictele de interese”, a mai precizat ministrul Educaţiei.