Profesorii şi elevii cu probleme medicale vor putea face şcoala online. Ministrul Educaţiei a dat aceste clafiricări, după ce unii părinţi au solicitat o redeschidere a şcolilor în sistem hibrid, atât online cât şi cu prezenţă fizică în clasă.
Sorin Cîmpeanu a afirmat că că normalitatea este deschiderea şcolilor cu prezenţă fizică. Elevii şi profesorii care dovedesc că au vulnerabilităţi în baza unui certificat medical pot face şcoala online în continuare.
„Cu toţii ne dorim revenirea la normalitate. Normalitate înseamnă şcoală cu prezenţă fizică, chiar dacă vom adăuga componente de online în perioada ce va urma. Cei care au vulnerabilităţi, elevii care au vulnerabilităţi certificate medical cu siguranţă vor avea acces la învăţare online.
Aparţinătorii: părinţi, bunici ai acestor copii care au vulnerabilităţi generate de boli cronice certificate medical şi ei vor avea acces la învăţământ online. Cadrele didactice care la rândul lor pot avea vulnerabilităţi certificate medical vor putea să predea online sau asta în cazul în care nu vor exista şi în cea mai mare parte a situaţiilor nu există cadre didactice care să înlocuiască aceşti colegi care au vulnerabilităţi medicale. În acest fel vom asigura accesul la învăţământ online oricui are o motivaţie solidă, o certificare medicală”, a spus ministrul Educaţiei, conform Agerpres.
Sorin Cîmpeanu a subliniat că riscul infectării cu COVID-19 nu poate fi eliminat, ci gestionat. Dacă specialiştii vor spune pe 2 februarie că riscul este unul care poate fi gestionat, atunci şcolile pot fi deschise cu prezenţă fizică.
„Teama este un lucru normal, riscul nu poate fi eliminat, riscul poate să fie gestionat. Dacă cei cu competență în domeniul medical ne vor spune pe data de 2 februarie că acest risc, din perspectivă sanitară, poate fi gestionat, atunci şcolile se vor deschide cu prezenţă fizică.
Prezenţa fizică în scenariul verde, rata de infectare sub 1 la mie, toate şcolile deschise, prezenţă fizică pentru grădiniţe, învăţământ primar, clase terminale, la rata de infectare între 1 şi 3 la mie, şi prezenţă fizică doar în grădiniţe şi în învăţământ primar în scenariul roşu, rată de infectare de peste 3 la mie, dar nu mai mult de 6 la mie, caz în care întreaga localitate intră în carantină, acolo unde există prezenţă fizică se poate spune că ne-am întors la normalitate.
Întoarcerea la normalitate înseamnă întoarcere la regulile care nu dădeau posibilitatea de a alege fără motiv dacă vrei sau dacă nu vrei să mergi la şcoală. Această alegere nu exista nici pentru elevi, nici pentru cadre didactice”, a mai precizat Cîmpeanu, potrivit News.ro.