În Ungaria, tinerii profesori au un salariu lunar de 500 de euro – mai mic ca al unui muncitor. Ei denunţă o remuneraţie incorectă, în vederea efectuării unor economii.
”Pe chirie şi facturi pleacă jumătate din salariul meu. Îmi este greu să-mi imaginez cum aş putea să-mi întemeiez într-o zi o familie şi să cresc copii”, declară un profesor.
În 2013, Guvernul promitea să crească salariile în învăţământ, în paralel cu o creştere sa salariului minim. Însă această promisiune nu s-a concretizat.
Citeşte şi Veşti bune pentru profesorii cu vechime. Klaus Iohannis a promulgat legea
”Salariul profesorilor nu mai este legat de salariul minim din 2015. Asta înseamnă că salariul lunar al unui institutor este de aproximativ 380 de euro, mai mic decât ar trebui să fie dacă această lege ar fi fost aplicată”, declară vicepreşedintele Sindicatului Profesroilor Tamas Totyik.
În Ungaria, diferenţa între salariul mediu în sectoarele privat şi public este cea mai mare în Uniunea Europeană (UE). Astfel, educaţia naţională nu mai atrage tineri pe termen lung, iar întregul învăţământ poate fi afectat.
În prezent, tot mai puţine persoane doresc să devină profesori din cauza salariilor mici.
Anual, 3.000 de institutori intră în sistem, în timp ce alţi 5.000 se pensionează. În cazul în care această tendinţă continuă, numărul total al profesorilor urmează să scadă la jumătate în 15 ani.