Medicul Alexandru Rafila spune că răspândirea bolii poate fi încetinită prin vaccinare, dar şi prin alte metode cunoscute, precum purtarea măştii şi păstrarea distanţei.
„Proporția de persoane vaccinate și nevaccinate este diferită. Unii vaccinați nu mai fac boala. Acum însă există o tulpină care se transmite mult mai ușor. Proporția celor care fac forme grave din rândul vaccinaților este mult mai mică decât în cazul nevaccinaților. Ca să încetinești transmiterea, vaccinarea trebuie combinată și cu alte metode. Dacă oamenii au forme clinice manifeste, probabil că transmit în mod similar”, a precizat Alexandru Rafila într-un interviu pentru Aleph News.
Odată cu creşterea numărului persoanelor vaccinate, s-a lansat şi ipoteza că acestea ar răspândi virusul mai uşor decât un nevaccinat, pentru că are mai multe libertăţi şi nici nu se mai protejează cu acelaşi simţ de răspundere. Alexandru Rafila pune capăt acestor speculaţii. Potrivit medicului, transmiterea nu e diferită la nevaccinați faţă de nevaccinați.
„Modalitatea de transmitere nu este diferită între vaccinați și nevaccinați. La noi, din numărul de decese, 90% erau nevaccinați. Sunt și persoane cu afecțiuni la care răspunsul imun nu există. Noi am avut 500-600 de morți pe zi, la o populație de 18 milioane de locuitori.
Noi am fot pe locul 1 în lume câteva săptămâni la rând. A murit 1 Parlament pe zi sau câteva avioane s-au prăbușit. Din cauza celor care fac propagandă imorală împotriva vaccinării, multe mii de oameni au murit. Mai sunt și decesele indirecte, oamenii nu au loc în spitale. Anul trecut am avut 20.000 de oameni decedați în 3 luni”, a completat specialistul.