Profesorul Alexandru Rafila, deputat PSD, intervine în controversele legate de publicarea de către Ministerul Sănătății a datelor privind testarea și rata incidenței cazurilor de infectare cu coronavirus. Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia când a publicat aceste date.
Întrebat luni seară, la B1 TV, ce i se pare în neregulă în acest caz și dacă autoritățile trebuie să se prezinte, defalcat, pe județe, situația testărilor și a vaccinărilor, Alexandru Rafila a răspuns: ”În primul rând, trebuie să știm informații precise, exacte. Informațiile publicate inițial de Ministerul Sănătății s-au dovedit doar parțial adevărate și au necesitat corecturi ulterioare. (…) Eu cred că un organ central al administrației publice, cum este Ministerul Sănătății, trebuie să ofere date care să ducă la înțelegerea situației și să ofere și încredere cetățenilor. Dacă postezi niște date care sunt incomplete sau incorecte, mi se pare că e un dilentantism. Eu nu văd altceva decât un efort de comunicare, mai degrabă, pe care îl face domnul ministru, cum am spus și atunci când am depus moțiunea simplă, e o chestiune de personal branding, nu are nicio legătură cu gestionarea situației. Sigur că dacă e nevoie de anumite avize, ele trebuie luate, mai ales că aceste baze de date, platforme informatice, sunt administrate de anumite instituții. Mi se pare normal să colaborezi cu aceste instituții în momentul în care faci publice datele”, a declarat profesorul Alexandru Rafila.
Nelu Tătaru explică diferenţele din raportările oficiale COVID-19: „Cifrele diferă. Cetăţeanul trebuie informat corect”
Totodată, deputatul PSD a insistat că este nevoie de publicarea acestor informații însă cu respectarea confidențialității datelor personale.
”Trebuie să avem acces la date cu o condiție, este vorba despre confidențialitatea datelor personale. Sper că domnul ministru nu încearcă să publice și datele personale ale celor care au fost testați sau vaccinați. Adică, transparență, dar o transparență anonimizată. Este evident că trebuie să știm care este numărul de teste care se realizează într-un județ sau altul”, a mai spus profesorul Alexandru Rafila.
Cîţu anunţă că se verifică dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia când a publicat date referitoare la pandemie / Voiculescu: Nu există date publice secrete.
Premierul Florin Cîţu a anunţat că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia atunci când a publicat date referitoare la pandemie, precizând că erau necesare mai multe avize. În replică, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a precizat că date referitoare la numărul de teste ar fi trebuit să fie publicate cu mult timp înainte.„Nu există date publice secrete”, a subliniat ministrul. Ulterior, el a revenit cu o postare pe Facebook, în care şi-a prezentat argumentele în favoarea prezentării acestora date, a precizat că nu există niciun conflict între el şi premier. ”Aştept să aflu şi eu pe cine am supărat şi, mai ales, de ce”, conchide el.