Profesorul Alexandru Rafila consideră că Slovacia, ţară dată ca exemplu pentru testarea în masă a populaţiei cu teste de tip antigen pentru SARS-CoV-2, ”nu este un model, este o încercare, un exerciţiu în momentul de faţă”. Medicul se arată în favoarea testării în masă cu astfel de teste în localităţi cu mii sau zeci de mii de oameni, susţinând ideea testării celor posibil infectaţi şi a contacţilor acestora cu teste de tip real-time PCR, singurele în baza cărora se poate pune un diagnostic cert.
Rafila (OMS): „DSP-urile nu fac în mod corect anchetele epidemiologice!”
”Slovacia nu este un model, este o încercare, este un exerciţiu în momentul de faţă. Utilizarea testelor pentru antigen în acest moment poate să detecteze un anumit număr de cazuri, dar, cu siguranţă, nu toate cazurile de infecţie dintr-un anumit moment. Asta este sensibilitatea acestor teste şi testele detectează persoane cu încărcături virale mari, mai puţin cele cu încărcături virale reduse”, a declarat Alexandru Rafila, vineri după-amiază, într-o conferinţă de presă susţinută la PSD Braşov.
Profesorul Alexandru Rafila a precizat că nu există o recomandare din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu privire la testarea în masă a populaţiei unei ţări sau a unei regiuni.
”Ce putem, însă, să facem este să putem să testăm toţi contacţii persoanelor care sunt infectate sau, dacă într-o comunitate avem o incidenţă extrem de mare, acolo putem într-adevăr să facem o testare a comunităţii respective, mii de persoane, poate, sau zeci de mii de persoane, încât într-un timp scurt să identificăm un număr de persoane infectate care pot fi izolate şi să oprim transmiterea în cadrul comunităţii respective. Eu sunt pentru intervenţii punctuale, inclusiv cu acest tip de teste, la nivel naţional mai puţin. Dar una este să discutăm despre testele astea antigen pe care le putem utiliza la nivel comunitar, dar altceva este să utilizăm testele acestea PCR care sunt singurele care certifică diagnosticul de îmbolnăvire în momentul de faţă şi atunci singura soluţie este să dezvoltăm reţeaua de testare şi să testăm la timp atât persoane care ar putea să fie infectate cât şi contacţii lor”, a adăugat Alexandru Rafila.