Reprezentanții comisiei de disciplină care au anchetat cazul, au stabilit, vineri, în urma discuțiilor purtate cu toți factorii implicați, că imaginile vizionate de elevi nu au avut un puternic impact emoțional, acestea furnizând informații despre stadiile dezvoltării fătului, imagini ce sunt regăsite, de altfel, și în cărțile de anatomie.
„Elevul a declarat că nu imaginile prezentate i-au influențat starea de sănătate, el imaginându-și posibile consecințe nefaste, acest fapt afectându-l emoțional. El a mai spus că este foarte interesat de tema discutată și nu are să-i reproșeze nimic cadrului didactic. Reacțiile elevului ar fi putut fi influențate de un cumul de factori: particularități ale personalității (sensibilitate, capacitate empatică la nivel ridicat), posibil disconfort fizic, particularități specifice vârstei adolescenței. Profesorii de specialitate din cadrul comisiei consideră că materialul ales de cadrul didactic pentru ilustrarea orei este adecvat temei, cu condiția unei difuzări selective, a unor secvențe care promovează apărarea vieții”, se arată în raportul comisiei de disciplină.
Prof. Gabriela Plăcintă, șefa Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, a recomandat tuturor cadrelor didactice să fie atente la materialele și mijloacele de învățământ folosite la clasă, pentru a se evita generarea unui impact emoțional negativ care să afecteze într-un mod nedorit confortul psihic și starea de sănătate a elevilor.
Un elev de la Liceul „Emil Racoviță” din Vaslui a ajuns, miercuri, la Spitalul Județean de Urgență, după ce i s-a făcut rău la ora de religie, în timp ce profesorul prezenta un film despre întreruperea de sarcină, intitulat „Strigătul mut”.