Profesorul Constantin Dulcan, spre exemplu, atrage atenția asupra situațiilor în care putem ajunge dacă mintea umană va fi depășită de tehnologia pe care o utilizează.
„Atunci când tehnologia va depăși mintea umană, riscul dispariției este foarte sus. Romanii spuneau următorul lucru: ia din viață orice vrei, dar nu uita că există o plată”, a declarat reputatul neurolog Constantin Dulcan la Antena 3.
Profesorul are convingerea că multe dintre invențiile pe care mulți dintre noi le utiliyeayă frecvent nu sunt atât de necesare precum avem impresia.
„Noi ne dăm în vânt după tot felul de device-uri, tehnici avansate, dar eu cred că tot ceea ce inventăm și credem că este util pentru specia noastră, nu este chiar așa. De exemplu, despre telefonul mobil. Toată lumea vorbește de avantajele lui, dar el funcționează pe microunde. Nu este un lucru de dorit”, a spus profesorul Dulcan.
Specialistul nu neagă importanța tehnologiei în viețile noastre, dar susține că aceasta trebuie folosită în mod rațional.
„Tehnologia este utilă, indubitabil. Cel care nu este de acord are un retard în gândire. Dar toate trebuie făcute cu rațiune”, a mai spus profesorul Dumitru Dulcan, conform sursei citate.
Într-un interviu mai vechi, profesorul Dulcan spunea că lumea modernă este supusă enorm de mult la stres.
„Tehnologia ne-a oferit foarte multe avantaje, dar în acelaşi timp a depăşit ritmul nostru biologic de adaptare. Uitaţi-vă şi la ce se întâmplă în mass-media: toate ştirile pe care le urmăreşti numai lucruri rele anunţă. Toate astea ne afectează. Dincolo de asta, există în viaţa tuturor oamenilor care trăiesc în lumea asta şi suferinţe, necazuri.
Este esenţial să nu te implici. Implicarea emoţională într-un fenomen negativ, într-o ştire de la televizor etc. îţi consumă enorm de multă energie. Trebuie să te aperi încercând să te detaşezi, asta înseamnă autoeducaţie, să cunoşti ceva despre tehnici de apărare de stres şi, sigur, să-l eviţi„, a explicat profesorul Constantin Dulcan.