Profesorul dr. Florin Mihălțean a explicat faptul că Institutul de Pneumoftiziologie din Capitală nu a fost în prima linie de la începutul pandemiei de coronavirus și a reușit să repartizeze mai multe secții astfel încât să nu existe niciun infectat.
„Noi nu am fost în prima linie de la început, am fost puțin mai târziu. Avem un avantaj. Fiind multipavilionar, am putut să organizăm un pavilion de COVID-19, un paviolion de suspecți și alte paviolioane care sunt pentru pacienții respiratori, care nu sunt contagioși. Pentru fiecare din aceste pavilioane a fost alocat un personal care s-a rotat, fără a fi stresat excesiv. De aproape o săptămână e posibilă și testarea. Sunt testați și la intrare și la ieșire. Deci, avem condiții care au permis până acum să nu avem niciun infectat în aceste secții” , a explicat doctorul.
Conform profesorului, aceste mituri perturbă modul de reacție a individului în fața coronavirusului. OMS a desființat multe dintre aceste mituri.
”Din nefericire, aceste fake-news-uri au circulat și circulă în continuare. Ele perturbă modul de reacție al individului în fața coronavirusului. OMS a enunțat câteva lucruri care au desființat aceste mituri. Sunt cele care spuneau că o soluție, Salina, aplicată la nivelul nasului, gargară, ar putea să evite această contaminare” , explică doctorul.
De asemenea, au fost demontate miturile legate de folosirea foehn-ului, ultravioletelor, usturoiului sau vitaminei C.
”Apoi s-a vorbit despre folosirea foehn-ului ca să își încălzească sinusul la temperaturi care ar putea ucide coronavirusului. Nu are niciun efect. S-a vorbit despre ultraviolete. Sunt folosite pentru spații, dar nu pentru afecțiunile care sunt pe piele. Acolo nu aduc niciun beneficiu. S-a vorbit despre efectul benefic al usturoiului. Nu există așa ceva. S-a vorbit despre vitamina C, care într-o anumită doză e protectivă. Vitamina C crește imunitatea, dar nu e protectivă pentru COVID-19 în mod special” , susține medicul.