„Acest copil a venit în clasa a 5-a în colectiv nou, în 2010, a venit cu nota 4 din altă şcoală şi cu calificativul insuficient în clasa a 2-a. Eu aveam 29 de copii şi misiunea mea era să le asigur integritatea. El a venit cu diagnosticul de tulburare opoziţională, mult mai târziu”, spune profesorul Bogdan Sevastru pentru România TV.
Fostul diriginte al copilului povesteşte că mama a cerut ajutor unui site specializat, unde a făcut o scurtă caracterizare a copilului.
„Mărturiseşte singură că Matei este rupt de realitate, intolerant, agresiv. A fost o ameninţare pentru colegii lui şi pentru el. Numeroase situaţii conflictuale la limită, a dat cu piatra în cap unui copil, alerga după copii să le bage compasul în venă„, mai povesteşte Bogdan Sevastru.
Profesorul a precizat că în faţa instanţei şansele părinţilor lui Matei sunt reduse şi, prin urmare, fac linşaj mediatic.
„Îl vor prezenta ca pe cel mai cuminte copil. Cu mama copilului am vorbit zile în şir, în semestrul al doilea şi ne sfătuiam ce să facem mai bine. Atitudinea părinţilor este de neîneţeles, mai ales că l-am trecut clasa”, a mai spus profesorul Sevastru.
Bogdan Sevastru a precizat că, deşi tatăl copilului spune că acesta nu are probleme psihice, există un diagnostic de tulburare opoziţională stabilit de fundaţia Salvaţi Copiii. „Matei vroia să fie lider şi să fie în centrul atenţiei permanent, acest lucru nu se putea şi devenea violent. Veniţi la clasa a-7a si vorbiţi cu copiii”, a mai spus profesorul.
Tatăl copilului, Mihai Constantinescu, a declarat la România TV că băiatul le-a spus că este insultat şi umilit la ore, chiar şi de diriginte. „Am insistat să vin cu un cadru specializat să stea cu el la ore, dar doamna directoare a refuzat şi nu a vrut să ne precizeze în scris asta”, spune tatăl.
Acesta a vorbit şi despre motivele pentru care i-au schimbat copilului şcolile unde învăţa. „Prima dată când a fost mutat, ne-am mutat cu locuinţa. După care ne-am mutat noi în afara Bucureştiului şi a trebuit iarăşi să îl mutăm mai aproape. Din cauza acestor mutări, nu s-a adaptat noilor colective, am încercat să compensăm deficienţele emoţionale, nu are HD sau alte boli. Nu are nimic decât emoţional, vă poate confirma fundaţia care l-a supravegheat 6 luni. Nu este vorba de niciun handicap, ci doar de tulburări emoţionale”, spune Mihai Constantinescu.
„Indiferent de cum s-ar fi purtat Matei, un cadru didactic nu trebuia să spună aşa ceva„, a mai spus părintele.
Avocatul celor 28 de părinţi din clasa unde a fost copilul, Andreea Dorobanţu a spus la România TV că principala problemă pentru comportamentul inadaptabil a copilul este cauzată chiar de părinţi.
„Ceea ce se întâmpla este inimaginabil. Copilul, fără a fi provocat, a avut în permanenţă câte un conflict. Ceilalţi încercau să îl evite pentru că avea un comportament violent. Refuza să participe la ore, jignea profesorii. Profesoarei de matematică îi spunea „a venit şi c…a să ne predea!„, când i se spunea să scrie se ridica din bancă, strica orele, le-a dat în cap. Timp de un an de zile părinţii au încercat să poarte o discuţie civilizată cu părinţii lui”, a precizat avocatul.
Andreea Dorobanţu a mai spus că părinţii acestui copil au refuzat dialogul cu ceilalţi sau să îi asigure un însoţitor copilui la ore. „Părinţii au spus că nu au timp să stea după Matei toată ziua”, a mai precizat avocatul.