Profesorul Marius Balo a intrat în greva foamei pentru Alina. Clujeanul în vârstă de 42 de ani care a stat după gratii timp de opt ani, după ce autoritățile chineze l-au acuzat de fraudă, a anunțat că începând de miercuri, 1 noiembrie, va intra în greva foamei pentru a le readuce în atenția autorităților de la București cazul Alinei Irina Apostol, ce trebuia să fie transferată din China în România încă din luna martie.
La începutul acestui an, Curtea de Apel București a hotărât, definitiv, transferarea femeii în România în luna martie, însă de când a fost dată sentința judecătorească și până astăzi nu s-a întâmplat nimic.
„Alina Irina Apostol avea 28 de ani când a fost arestată în provincia Fujian din estul Chinei în data de 21 decembrie 2017 și acuzată de fraudă cu cardul de credit. Absolventă a Facultății de Litere, Alina era traducătoare într-o firmă condusă de trei persoane: un cetățean chinez, un român și un turc”, a scris Marius Balo pe pagina sa de Facebook.
Dascălul este de părere că românca a fost închisă pe nedrept, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui.
„După un an și jumătate de arest preventiv, timp în care a fost torturată psihic în fiecare zi și forțată să trăiască în condiții pe care noi, oamenii de rând ai unei țări civilizate nu ni le putem imagina, este condamnată pe nedrept în data de 15 iulie 2019 la 13 ani și jumătate de închisoare și înregimentată în sistemul odios de muncă forțată al închisorilor chinezești. Mai are de executat aproape 8 ani de zile, atât cât am pătimit eu în închisorile chinezești. Sunt convins că nu va supraviețui”, a subliniat Marius Balo.
În semn de protest față de autoritățile române care întârzie să o ajute pe Alina, profesorul a anunțat că de a intrat în greva foamei și începând de miercuri va bea doar apă.
„Tocmai mi-am făcut analizele de sânge și voi continua să le repet o dată pe săptămână, atât timp cât va fi necesar. Sunt hotărât să continui acest demers extrem până în momentul în care dna ministru Alina Gorghiu va «lua act de situația Alinei Apostol, cetățeanul român care ispășește o pedeapsă cu închisoare în Republica Populară Chineză», la fel cum a luat act dna ministru Ana Birchall de situația mea în 11 iulie 2019 și apoi, în doar câteva luni, a finalizat procedura de transfer”, a mai scris profesorul.
Tatăl româncei spune că fiica sa este ținută în condiții greu de imaginat în închisoare și că suferă inclusiv de foame.
Viața Alinei atârnă de un fir de ață. Condițiile în care trăiește sunt groaznice. Nici eu nu îmi pot imagina prin ce trece, zi de zi, acest suflet de om. De bine de rău, în închisoarea din Shanghai unde am fost eu ținut, se găsea întotdeauna o lingură în plus de orez cu care să îți îndestulezi pântecele rebegit de foame. Ea este întemnițată într-o altă provincie și aud de la tatăl ei că leșină, câteodată de două sau de trei ori pe lună, pentru că nu are ce să mănânce”, a declarat tatăl Alinei.
Profesorul clujean le atrage atenția autorităților de la București că dacă nu vor interveni cât mai curând, tânăra nu va mai rezista foarte mult în închisoarea din China.
„Sunt convins că nu va mai rezista, în aceste condiții, încă aproape 8 ani de acum încolo (…) Ministerul Justiției continuă să nu facă nimic pentru ea, căutând scuze și pretexte”, a mai spus profesorul clujean.
Anul trecut, Marius Balo a făcut public cazul Alinei, iar la vremea respectivă Cătălin Predoiu, ministrul justiției, a remis un comunicat de presă în care invoca drept „motiv în calea transferului” o amendă în cuantum de 400.000 yuani chinezești (aproximativ 50.000 de euro) pe care Alina ar trebui să o achite pentru a fi eligibilă pentru transfer.
Citește și Grevă de avertisment la CFR. Trenurile nu au circulat între orele 07.00 şi 09.00